VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihai Popșoi, noi deplasări prin mai multe state UE. Proiecte economice și agenda europeană, printre principalele subiecte

Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi, va întreprinde vizite de lucru în Polonia, Slovacia Austria, în perioada 17-20 iunie. Potrivit agendei, pe 17 iunie, în cadrul vizitei la Varșovia, vicepremierul se va întâlni cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski. Cei doi oficiali vor susține o conferință de presă la ora 10:10, ora Varșoviei. De asemenea, ministrul Popșoi va avea întrevederi cu directorul fundației de stat din Polonia Solidarity Fund, Marcin Pręgowski și cu subsecretarul de stat și șef al Biroului politică internațională al Cancelariei Președintelui, Mieszko Pawlak.

Subiectele prioritare ale discuțiilor vor include sprijinul oferit de Polonia în implementarea reformelor cheie și alinierea la standardele și valorile democratice europene, intensificarea dialogului politic bilateral și multilateral, aprofundarea cooperării economice, precum și cooperarea în domeniul universitar și cultural, transmite deschide.md.

Pe 19 iunie, ministrul va efectua o vizită de lucru în Slovacia, unde va avea o întrevedere cu ministrul de Externe, Juraj Blanár. Oficialii vor susține o conferință de presă comună la ora 13:30, ora Bratislavei. În cadrul vizitei, șeful diplomației moldovenești se va întâlni și cu ministrul slovac al Apărării, Robert Kaliňák, care deține la momentul actual funcție de prim-ministru interimar.

În cadrul vizitei sunt planificate întrevederi cu vicepreședintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Peter Žiga, și cu președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă, Marián Kéry. La Bratislava, oficialul moldovean va aborda o serie de subiecte ce țin de relațiile bilaterale moldo-slovace, dialogul regional și multilateral și dezvoltarea cooperării comercial-economice în varii domenii. 

Pe 20 iunie, viceprim-ministrul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Austria. Agenda vizitei cuprinde o serie de întrevederi cu înalți demnitari austrieci, printre care ministrul Federal pentru Afaceri Europene și Internaționale, Alexander Schallenberg, ministrul Federal pentru UE și Constituție, Karoline Edtstadler, și vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Național al Austriei, Susanne Furst. Discuțiile cu demnitarii austrieci vor oferi un bun prilej pentru aprofundarea dialogului bilateral și multilateral, discutarea situației regionale și intensificarea dialogului interparlamentar.

De asemenea, vicepremierul va participa la evenimentul cu genericul „Parcursul european al Republicii Moldova: Oportunități și provocări” organizat de către ambasada țării noastre în Austria, Academia Diplomatică din Viena și Institutul Austriac pentru Politică Externă și de Securitate. Totodată, ministrul Popșoi se va întâlni cu membrii comunității de moldoveni stabiliți în Austria.

Vizita ministrului include și participarea la Forumul Miniștrilor de Externe ai Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Reuniunea se va axa pe discuții la nivel înalt despre interacțiunea dintre geopolitică, și se va concentra asupra perspectivelor viitoare ale Regiunii Dunării. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.