Seleniul este unul dintre micromineralele, necesare pentru bună funcționare a organismului. Seleniul este un micronutrienț, care este foarte important pentru multe procese din corpul uman, inclusiv pentru funcția cognitivă, pentru un sistem imunitar sănătos și pentru fertilitate. El contribuie la metabolismul hormonilor tiroidieni și la sinteză ADN-ului și de asemenea protejează contra stresului oxidativ și contra infecțiilor.
Seleniul este prezent în țesuturile din corpul uman, în special în mușchii scheletici. Seleniul este disponibil atât în forme organice, cât și în forme anorganice și este un nutrient esențial atât pentru oameni, cât și pentru animale. Cantitatea de seleniu din plante este direct legată de concentrația acestui element din sol. Plantele absorb seleniul anorganic din pământ și îl transformă în forme organice.
Deși insuficeința de seleniu se întâlnește foarte rar, dar această poate avea următoarele simptome: slăbiciune musculară, oboseală cronică. Deficiență de seleniu la mama însărcinată poate genera dereglările de creștere și dezvoltare ale fătului. În plus, deficiență de seleniu poate fi o cauza a avortului recurent, din cauza că bebelușul nu se dezvoltă cum trebuie.
Nivelurile crescute ale colesterolului pot fi o manifestare a deficienței de seleniu. Tot o manifestare a deficienței de seleniu sunt infecțiile recurente, tocmai din cauza că sistemul imunitar este slăbit (la rândul sau, imunitatea slăbită e tot o manifestare a carenței de seleniu).
Datorită proprietăților sale antioxidante, seleniul ar putea preveni bolile cardiovasculare și alte boli cronice.