VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Vladimir Coval, fost șef IGP: Persoanelor care se ocupă cu businessul ilegal le este convenabil să fie destabilizată situația

Polițiștii sunt la datorie, asigurând ordinea publică și securitatea cetățenilor la proteste. Poliția avertizează de fiecare dată despre obligativitatea respectării legislației și neadmiterea obiectelor interzise în timpul protestului, dar unii participanți în timpul întrunirii sunt depistați cu arme (cuțite, pumnale etc.), obiecte explozive și substanțe sau obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor. Poliția mai informează că fiecare încălcare a legislației este documentată și va fi sancționată conform Codului contravențional sau celui penal. Despre comportamentul polițiștilor în timpul protestului Valentina Ursu a discutat cu Vladimir Coval, fost comisar adjunct al Inspectoratului de Poliție al municipiului Chișinău.

Vladimir Coval: Atunci când apare o neînțelegere, ea se transformă în conflict, dacă la timpul potrivit nu se clarifică. Guvernarea de azi are reprezentanți în teritoriu, reprezentanții din teritoriu trebuie să vorbească cu oamenii și să le spună: „Voi vreți mai mult, iată care sunt posibilitățile noastre”, ca omul să știe.

Uitați-vă, ei vin aici, la proteste, buimatici, că lor în autobuz, în microbuz le spun ceea ce vor să le spună organizatorii protestelor, fără să aibă altă alternativă de a auzi și altă părere și el aici în stradă e gata să strige, fără să se uite primprejur. Situația grea s-a creat și nu sunt cei veniți la proteste vinovați. Eu observ o chestie, că legea cu privire la mitinguri e un fel de semn – cu cât mai slabă e puterea, cu atât mai multe modificări la lege se fac. Într-o țară unde guvernarea e puternică, nu autocrată, dar e puternică prin politicile sociale, prin condițiile și confortul pentru cetățeni, acolo e claritate.

Vocea Basarabiei: Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat că va organiza un protest în incinta sediului Inspectoratul Național de Securitate Publică. Motivul protestului ar fi comiterea de către angajații INSP a unor „abuzuri împotriva transportatorilor” care aduceau oameni. Ei sunt convinși că nu a avut poliția dreptate. Ce credeți despre aceste nemulțumiri ale transportatorilor?

Vladimir Coval: Polițistul nu-i omul care rezolvă conflictele și polițistul intervine atunci când conducerea statului nu poate să vorbească cu populația. Trebuie cu populația de vorbit. De ce nu de ieșit la televiziune, la radio, în diferite studiouri față în față cu conducătorii protestatarilor, așa cum se face în campania electorală? Atunci ei se întâlnesc și noi auzim pozițiile lor, programele lor și alegem după program, de ce azi nu ar ieși și ar spune: iată care este situația, iată cât noi am achitat compensații și iată ce mai vor cei din opoziție, dar nu numai aceea că toată vremea îi mâna Moscovei, că îi mâna Bucureștiului. Asta nu rezolvă problema.

Omul trebuie dezmeticit. Eu nu vreau să-i obijduiesc pe oamenii ceia care vin la proteste, dar, cu părere de rău, o bună parte din locuitorii satelor noastre sunt oameni care nu au alte informații, sunt unii care nu știu a citi, nu știu a scrie și încă acum, să nu se supere ei, încă mai au vin în poloboace și când vin încoace nu ai cu cine vorbi.

Vocea Basarabiei: Dar, totuși, oamenii sunt aduși organizat la proteste devine clar. Vă întreb – cei care îi aduc, transportatorii trebuie să aibă actele în regulă, știe să argumenteze în baza la ce aduc oamenii în Chișinău sau asta nu contează?

Vladimir Coval: Haideți să întrebăm de ce omul s-a urcat în autobuz? Dacă o să stabilim că pe dânșii cineva i-a gonit și l-a trimis cu de-a sila în autobuz e altă chestie. Atunci examinăm prin prisma Codului contravențional sau Codului penal, dar atât timp cât ei au venit se prezumă că benevol, dar induși în eroare și plătiți pentru treaba asta, deci de aici hai să pornim, să vedem: cine, când a dat și pentru ce a dat și unde am fost noi de alții i-au convins, dar noi nu am putut să-i convingem?

Eu știu o familie din Telenești, care a fost la protest aproape o lună, când au stat ei prin fața parlamentului și au dormit noaptea, au câștigat bani de ajuns, din jumătate de bani au cumpărat poamă și azi vând în sat vin, iar din cealaltă jumătate și-au făcut reparație în casă.

Vocea Basarabiei: Ce părere aveți despre banii care li se oferă oamenilor să vină la protest?

Vladimir Coval: Nu e sănătos, că azi se plătește la țară 350-400 de lei pe zi, mai mult de 400 nu am auzit, este lucrul în agricultură, cu sapa în mână toată ziua pe deal, dar aici nu face nimic și primește 600 de lei.

Vocea Basarabiei: Organizatorii poartă vreo vină?

Vladimir Coval: Ei trebuie să poarte vină, când puterea nu știe ce să facă, ei se folosesc.

Buba trebuie lecuită când numai a început, dacă începe să crească, se infectează tot sângele și atunci nu scapi de nevoi.

Vocea Basarabiei: Și ce-i de făcut acum?

Vladimir Coval: De lucrat, de explicat oamenilor și de luat măsuri drastice față de cei care sunt vinovați.

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt cei care poartă vina?

Vladimir Coval: Organizatorii care conduc, dirijează cu oamenii aceștia, atât acești din Chișinău care conduc, cât și cei din raioane care sunt responsabili, și acei care împart banii de tras la răspundere așa ca ăștilalți să știe. Un singur lucru trebuie de explicat că, da, ei vin, să zicem că ei au dreptate, dar de ce eu nu am dreptate să merg liber pe stradă sau să mă folosesc de transport? De ce mi se încalcă dreptul meu?

Vocea Basarabiei: Aici am vrut să ajungem. Mai multe drumuri din țară, inclusiv din Chișinău, au fost blocate, în cadrul protestelor organizate de simpatizanţii Partidului Șor, în frunte cu vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber. În așa mod, formațiunea și-a propus să convingă guvernarea să plătească facturile cetățenilor pentru perioada rece a anului. E legal acest lucru?

Vladimir Coval: Pentru blocarea străzii este răspundere și penală, și contravențională. N-au decât colegii din poliție împreună cu specialiștii să calculeze, să vadă care este prejudiciul economic adus, fiindcă acolo în stradă sunt unități de transport care au marfă și trebuie să ajungă la timp, dar sunt cazuri când și Salvarea nu poate trece, când omul bolnav nu poate să se deplaseze, copiii întârzie la lecții, oamenii întârzie la lucru, asta trebuie de fixat și de pedepsit. Dar în Chișinău când troleibuzele sunt blocate, câți bani se aruncă, doar ei folosesc curentul electric fără să transporte oameni, toate astea trebuie calculate și de pus în cârcă să știe responsabilii de organizarea protestelor.

Cu părere de rău, s-a creat așa o impresie că nu răspunde nimeni de nimic, ei trimit o informație la primărie, primăria le permite organizarea mitingului, și eu înțeleg de ce se face chestia asta, ca primăria să reușească să grămădească serviciile și să le pună în funcție, dar nu-i nicăieri scris cine achită pentru toate astea. De exemplu, se strânge gunoiul, trebuie să achite cineva.

Se gândește cineva măcar o dată că-s sute de polițiști la datorie care costă bani și sunt tot banii noștri, a celor care contribuie la bugetul statului? Păi, ce facem noi?

Vocea Basarabiei: Și ai acelor care protestează…

Vladimir Coval: Aceia nu știu dacă lucrează.

Vocea Basarabiei: Dl Coval, să vorbim despre relația polițist-protestatar. Cum ar trebui să fie această relație? Pentru că deseori cei care reprezintă structurile de menținere a ordinii publice sunt învinuiți de protestatari că nu se comportă tocmai frumos cu ei. Spuneți ce i se permite polițistului să facă atunci când sunt proteste?

Vladimir Coval: Protestatarii trebuie să știe că ei nu trebuie să se apropie la distanța minimă de polițist. Și ei trebuie să știe că polițistul are dreptul să folosească forța atunci când se apropie de dânsul. De asemenea, protestatarii trebuie să știe că la cerința legitimă a polițistului care este anunțată și auzită de dânșii, polițistul are dreptul să folosească forța. E o chestie aici. Azi, primarul general de Chișinău sau fie cel de Bălți nu are niciun polițist în subordinea lui și nici pe unul nu-l finanțează și este un absurd să ceri de la primar să dea dispoziție, când poliția este a statului și, respectiv, trebuie să vină statul în persoana ministrului sau a șefului Inspectoratului General de Poliție, dacă vrem să respectăm buchea legii, să facă un demers către primar că „noi considerăm că ar trebui să dați dispoziția să folosim forța”

Și atunci, conform procedurii prevăzute, cu preîntâmpinare prima și a doua oară, după care se folosește forța. Și atunci când oamenii au să vadă că noi avem și forță și putem să o folosim, au să înțeleagă că „doare” când vii în piață dacă încalci, dar atunci când tu vii și scuipi în fața polițiștilor și îți bați joc de copiii tăi, e trist și tu mâine vrei de la dânsul ca el să te păzească pe tine de hoți, bandiți ș.a.m.d., aici e iar o problemă foarte mare.

În perioada asta de mitinguri de o săptămână, două sau o lună, în primul rând, se demoralizează poliția și poliția lucrează doar cu susținerea populației. Deja poliția în fața persoanelor acestea pierde autoritatea, și pe aici trec o grămadă de oameni și ei văd răul, nu văd binele și, lor li se poate, mâine și eu voi ieși. Dar protestatarii au o forță de convingere că îi atrag pe alții și noi o să ne trezim într-o zi că în piață au să se adune chiar atâția câți încap în piață, dacă nu chiar mai mulți.

Vocea Basarabiei: Dar este clar câtă lume vine la aceste proteste?

Vladimir Coval: Suprafața Pieței Marii Adunări Naționale este de 18.500 de metri pătrați, măsurată, stabilită, mai mult de 4 oameni pe metru pătrat nu se grămădesc, adică 74.000 e maximumul care încape în Piața Marii Adunări Naționale.

Vocea Basarabiei: De ceva timp, organizatorii spun că aduc peste 50.000 de oameni în PMAN

Vladimir Coval: Poate ei au plătit la 50.000, dar s-au mai strecurat, căci vreau să vă zic din experiența pe care o am că se urcă în rutieră, de exemplu, 15 sau 20 de oameni, ajung la locul stabilit, dintre ei vreo 5-6 au copii aici și se duc să-i vadă, vreo 2-3 se mai duc la piață și ei știu că la ora 15:00 trebuie să se întoarcă înapoi, și revin. Nu ajung toți în piață și participă la mitinguri, dar n-am văzut, eu mai mult de 20.000 de oameni în piață nu am văzut, chiar la cele mai mari proteste pe care le au ei acolo mai mulți nu au fost.

Vocea Basarabiei: Și de ce poliția anunță că sunt 3.000, dar organizatorii spun că sunt 30-50.000?

Vladimir Coval: Dacă se insistă și se cere de la polițist, polițistul spune, dar el nu răspunde pentru numărul protestatarilor, că el nu i-a numărat. Atâtea camere de luat vederi sunt pe clădirea guvernului și prin jurul guvernului și sunt persoane care pot să stabilească, și este o metodă foarte simplă – după cameră se ia un metru pătrat, se numără oamenii și gata.

Vocea Basarabiei: Ce obiecte au dreptul să poarte cu ei protestatarii și ce se interzice?

Vladimir Coval: Trebuie să excludă armele, adică armele letale, armele albe – cuțitele, bâtele, acele obiecte cu care s-ar putea provoca leziuni corporale grave asupra persoanei. Cei care vin la miting trebuie să înțeleagă un singur lucru, că principiul de turmă are putere de influențare și asupra celui mai simplu și mai stăpânit om. După o oră, nu ai cu cine vorbi. Cuvântările care se fac acolo, toate acele strigăte îl energizează și pe cel mai liniștit om și împreună cu gloata se ia și el, poate să arunce cu pietre, poate să nu arunce cu pietre.

Vocea Basarabiei: Situația poate să iasă de sub control în asemenea cazuri?

Vladimir Coval: Eu văd că organele care conduc treburile acestea sunt liniștite, eu nu aș sta atât de liniștit, din contra, aș lucra. Iurii Ivanovici Roșca, dacă mă aude, poate să confirme chestia asta. N-a fost niciun miting de-al lui pe care el le-a făcut în perioada în care era Frontul Popular ca noi seara, înainte de miting, să nu ne adunăm cu dânsul sau cu locțiitorii lui și să discutăm și să le spun: „Fraților, pe mine mă interesează un singur lucru, ce strigați voi acolo și ce faceți, asta-i treaba voastră, dar nu bateți oamenii, nu stricați clădirile și vă duceți de la miting liniștit și nu distrugeți străzile. Asta mă interesează. Ar fi foarte bine ca voi să aveți, așa eram noi deprinși să spunem, drujinari”. Și iată, ei veneau cu grupul de drujinari, noi făceam instrucțiuni cu dânșii și cu dânșii împreună lucram, chiar eu îmi permiteam, poate câteodată mă mai criticau șefii, le dădeam stații de radio conducătorilor de drujinari, ca noi să comunicăm cu dânșii, fiindcă apăreau în fiecare mișcare de aceasta provocatori.

Ca Frontul Popular de atunci să nu sufere din cauza provocatorilor, ei îi izolau. Așa și aici sunt provocatori, dar conducătorii aceștia eu nu știu lucrează ori nu lucrează, într-o zi pot să se trezească că dinăuntru să explodeze o forță pe care ei să n-o poată conduce.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre provocatori, cum se infiltrează, de ce se infiltrează, cine sunt aceștia.

Vladimir Coval: Provocatori sunt atât din afara țării, cât și dinăuntrul țării. Persoanelor din țara noastră care se ocupă cu businessul ilegal le este convenabil să fie destabilizată situația și ei chiar îi plătesc. Noi am stabilit mulți ani la rând cum se aduceau, se hrăneau, se plăteau ș.a.m.d. persoane de la care niciodată nu m-aș fi așteptat, dar pe urmă am înțeles, pentru aceea ca poliția să fie sustrasă, politicul să fie sustras, lui îi convine să dea mai bine vreo 30-40 de mii și în vremea ceea să-și facă treaba, să treacă hotarele cu țigările, cu spirtul etc. Și din afară, politicul care vrea să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar deseori suntem informați că acolo sunt tineri bine pregătiți în școli sportive. Cum se ademenesc ei că trebuie să vină în mulțime, în ce scop?

Vladimir Coval: Atunci când este poliție criminală în țară, banditul numai se gândește să facă ceva și poliția criminală trebuie să știe, iaca atunci banditul se teme de poliția criminală. Și faptul că grupe de oameni, în cazul acesta, să zicem că au fost în Turcia, ei s-au dus în Turcia pe unde? Prin vama moldovenească, în grupe. Atunci trebuiau să vadă – dar unde se duc, dar cum se duc și să facă legătură. E bine că au stabilit. Dar atunci când la noi în raionul Călărași se face instructaj cu 40-50 de oameni și noi nu vedem, apoi atunci spuneți-mi, vă rog, pentru ce avem noi și primari de localități, și consilii?

Vocea Basarabiei: Despre pătrunderea în mulțime a acestor provocatori cine știe?

Vladimir Coval: Până la urmă, tot poliția trebuie să știe, poliția și securitatea sunt obligate să știe. E de dorit ca unii și aceiași, eu înțeleg că e greu, dar să fie unii și aceiași colaboratori de poliție ca ei să-i vadă și să-i știe. Eu mă uitam când noi atrăgeam, veneau din raioane, nu era folos dintr-înșii. Da, el îi știa pe vreo 5 oameni care veneau din Telenești sau 4 din Florești, sau de pe unde era, dar el nu-i știa pe ceilalți și nu-i simțea, dar noi deja îi știam.

Eu la mulți dintre ei le știam ziua de naștere și adresa mai bine decât ale rudelor mele, și ei mă știau. Și eu azi când mă întâlnesc cu o doamnă din acelea și o întreb: „Dar ce n-ai fost duminică la protest?” – „Ei, d-apoi au vrut să-mi dea numai 400, dar eu am zis că nu. Ce nu știți că gazul s-a scumpit? Dați-mi 600 și voi veni”. Ea e specialistă, ea știe ce trebuie să facă.

Așa e și aici, trebuie să știi să lucrezi cu dânșii. Ce ne încurcă nouă să avem colaboratori de poliție care lucrează să știe că, indiferent, azi un partid strânge, mâine alt partid, dar participanții în piață sunt aceiași.Îs aceiași, cu diferență nu chiar mare, dar îs aceiași. Că fac socialiștii, că fac comuniștii, că face Șor, îi tot același contingent de oameni.

Vocea Basarabiei: Oamenii legii anunță că mai mulți minori care au venit la protestul organizat de Mișcarea Pentru Popor, ghidată de Partidul Șor, au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru identificare. Ce ne mai anunță poliția deseori, că au fost reținute 10 persoane, 20 de persoane, 30 de persoane din mulțime și ei sunt intervievați, li se fac procese și după asta ce urmeaza?

Vladimir Coval: Atunci când o să fie făcut proces-verbal pe organizatori, atunci o să fie alt efect. Eu îmi aduc aminte când am făcut proces-verbal pe dl Roșca. Și el a plătit amenda. Și am așteptat o reacție, și a fost reacție. El când a ieșit la miting și a spus că el a plătit, mulți oameni au aplaudat, dar o bună parte din ei s-au gândit: dacă pe Roșca au făcut proces-verbal, au să facă și pe mine. Deci, este reacție la chestiile acestea. Așa e și aici.

Vocea Basarabiei: Ne amintim ca oamenii legii au intocmit un proces verbal pe numele lui Turcanu, Presedintele raionului Orhei, Dinu Turcanu.

Vladimir Coval: Ei, și Țurcanu, dar mai departe pe cine? Pe ceilalți deputați care sunt organizatorii, primarii de prin sate nu i-au atras la răspundere. Azi putem să criticăm că judecătorii sunt vinovați, că procurorii sunt vinovați.

Când îi pui procurorului pe masă raportul cu concluzia ofițerului de urmărire penală, pe care procurorul nu mai poate face nimic, că probele sunt acumulate și nu mai sunt altele, el de nevoie o să semneze documentul. Și când îi pui judecătorului pe masă dosarul în care nu poate să zică nimeni nimic, cum n-ar veni avocatul, de-acum o să înceapă numai cu prelungirea, dar împotriva probelor nu poate să zică, dar când vine materialul pregătit slab, nu ai ce-i face.

Iaca, eu mă uit la toate dosarele acestea pe care le avem azi, ele nu au sorți de izbândă, cât n-am bate noi, cât n-am face, nu este probă, el azi emite hotărârea, mâine se schimbă puterea și tot pe judecătorul acesta îl judecă pentru emiterea unei hotărâri absolut ilegale și el trebuie să poarte răspundere, dar el e om, are familie.

Vocea Basarabiei: Să revenim și la ceea ce spun organizatorii protestelor. Ei spun că e înăbușită democrația, pentru că li se încalcă drepturile, dacă poliția încearcă să facă ordine așa cum spune buchea și spiritul legii.

Vladimir Coval: Libertatea trebuie s-o ai atâta câtă o poți duce, dacă e mai multă, nu știi ce să faci cu dânsa, dacă-i mai puțină, începi a face gălăgie. Deci, libertate eu trebuie să am atâta, cât nu încurc la alții.

Vocea Basarabiei: Dreptul meu se termină acolo unde începe dreptul dvs.

Vladimir Coval: Asta e! Vrei libertate, poftim, se găsește o încăpere, nu vreau să zic că Teatrul de Vară, de exemplu, ar fi cel mai potrivit, poftim, protestați, dar cel mai bun protest este atunci când iese partidul de guvernământ sau conducerea și cu protestatarii și dezbat în fața oamenilor, să-i audă, să-i vadă și noi nu trebuie să lipsim cetățeanul de dreptul de a avea informație deplină.

Vocea Basarabiei: Bine, și o revendicare este ca acei de la putere să achite integral facturile pentru 3 luni de zile. Dvs. o considerați o revendicare justificată?

Vladimir Coval: E clar că nu. D-apoi ei mai mult de jumătate le plătesc și sunt la care practic îi gratuit. Ieși și-i spui: „Matriona, Elena, Vasile, Gheorghe din satul Ciocâlteni, raionul Orhei, statul, Guvernul Republicii Moldova a avut atâta el de plătit, atâta i-a achitat statul”. Și credeți-mă că nici Matriona, nici Gheorghe mai mult n-au să mai vină.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.