VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO /Vladimir Badan: Migrația continuă cu un tempo și mai mare. Înregistrăm un deficit mai mare de forță de muncă decât era până la pandemie

În ultimii ani, piața muncii din Republiuca Moldova a avut trei niveluri de transformare. Primul nivel e despre situația de până la pnademie, nivelul al doilea e despre perioada pandemiei și cel de-al treilea – e despre situația post pandemică. Potrivit lui Vladimir Badan, manager relații publice al unui grup de  platforme online de angajare în câmpul muncii, dacă până la pandemie situația de pe piața muncii era una tradițională, clasică, fără schimbări majore de la independență, atunci pandemia a schimbat situația foarte mult.

Acesta a spus sâmbătă, 22 iulie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei că până la pandemie Republica Moldova a avut un deficit extraordinar de forță de muncă. În timpul pandemiei, a fost deja un surplus exagerat de mare de forță de muncă. Acum, după pandemie, se înregistrază un deficit și mai mare de forță de muncă decât era până la pandemie.

„Avem un deficit care nu a mai fost înregistrat vreodată în Republica Moldova. Numărul moldovenilor care au plecat din țară după pandemie este cu mult mai mare decât al celor care au plecat până la pandemie și pleacă masiv, inclusiv, oamenii cu un anumit grad de calificare. Migrația continuă cu un tempou și mai mare. Avem o mare ofertă a locurilor de muncă. Însă, avem și multe locuri de muncă cu salarii foarte mici”, a spus Vladimir Badan.

Potrivit expertului, până la pandemie se vorbea de migrarea forței de muncă. Însă, o tendință observată în ultimii doi ani este maturizarea angajaților. Dacă până acum moldovenii pur și simplu își căutau un loc de muncă, acum contează ce se oferă pentru acest job, ce facilități și beneficii ar aduce. Ceea ce oferă compania este foarte important pentru angajatul de astăzi, ceea ce nu s-a evidențiat până la pandemie.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.