Agenţia Națională Arheologică este o instituţie publică, care activează în scopul implementării politicii de stat în domeniul protejării şi valorificării patrimoniului arheologic. Care este patrimoniul argeologic al Republicii Moldova și cum acesta este valorificat, a vorbit sâmbătă, 27 ianuarie, directorul general al Agenţiei Naționale Arheologice, Vlad Vornic, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.
„Situ-rile sunt obiecte de patrimoniu valoroase, trebuie ocrotite și să nu se facă lucrări care să le distrugă. Astăzi avem un Registru al monumentelor ocrotite de către stat, adoptat în 1993, acolo sunt incluse toate categoriile de monumente istorice, inclusiv cele arheologice. Acolo avem incluse doar un număr de 4000 de monumente arheologice. Aproape că s-au triplat în această perioadă. Acel Registru este învechit, nu dispune de localizările exacte ale monumentelor arheologice. Noi am lucrat asiduu ca să fie întocmit un nou Registru, care va fi și un instrument de lucru pentru primării, dar și pentru specialiști în domeniul arheologiei, pentru că entru mai multe epoci istorice, mărturiile, vestigiile arheologice, sunt unica sursă pentru a cunoaște acele perioade”, a spus Vlad Vornic.
Potrivit directorul general al Agenţiei Naționale Arheologice, astăzi pentru patrimoniul arheologic al Republicii Moldova este o problemă gravă broconajul arheologic, căutările de comori pe care le fac mulți cetățeni, unii inconștient, alții, însă, conștient deteriorează grav patrimoniul arheologic și se scot diverse obiecte de patrimoniu, care se vând pe piața neagră ale antichității, deoarece multe i-au calea străinătății.