VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Vlad Vornic: Braconajul arheologic, căutările de comori, deteriorează grav patrimoniul arheologic

Agenţia Națională Arheologică este o instituţie publică, care activează în scopul implementării politicii de stat în domeniul protejării şi valorificării patrimoniului arheologic. Care este patrimoniul argeologic al Republicii Moldova și cum acesta este valorificat, a vorbit sâmbătă, 27 ianuarie, directorul general al Agenţiei Naționale Arheologice, Vlad Vornic, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.

„Situ-rile sunt obiecte de patrimoniu valoroase, trebuie ocrotite și să nu se facă lucrări care să le distrugă. Astăzi avem un Registru al monumentelor ocrotite de către stat, adoptat în 1993, acolo sunt incluse toate categoriile de monumente istorice, inclusiv cele arheologice. Acolo avem incluse doar un număr de 4000 de monumente arheologice. Aproape că s-au triplat în această perioadă. Acel Registru este învechit, nu dispune de localizările exacte ale monumentelor arheologice. Noi am lucrat asiduu ca să fie întocmit un nou Registru, care va fi și un instrument de lucru pentru primării, dar și pentru specialiști în domeniul arheologiei, pentru că entru mai multe epoci istorice, mărturiile, vestigiile arheologice, sunt unica sursă pentru a cunoaște acele perioade”, a spus Vlad Vornic.

Potrivit directorul general al Agenţiei Naționale Arheologice, astăzi pentru patrimoniul arheologic al Republicii Moldova este o problemă gravă broconajul arheologic, căutările de comori pe care le fac mulți cetățeni, unii inconștient, alții, însă, conștient deteriorează grav patrimoniul arheologic și se scot diverse obiecte de patrimoniu, care se vând pe piața neagră ale antichității, deoarece multe i-au calea străinătății. 

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.