VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Vitalie Ștîrba: Republica Moldova are o mortalitate relativ joasă și o natalitate, la fel, relativ joasă

Ziua Mondială a Populației este marcată tradițional la data de 11 iulie pentru a evidenția problemele tot mai mari care apar la o populație globală în creștere.

În contextul Zilei Mondiale a Populației, Vitalie Ștîrba, cercetător științific la Centrul de Cercetări Demografice și doctorand la Universitatea Charles din Praga, a vorbit sâmbătă, 8 iulie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei despre populația Republicii Moldova și problemele cu care se confruntă Republica Moldova în contextul numărului scăzut al populației.

„Pentru Republica Moldova această zi este despre sănătatea, longevitatea populației, despre reducerea sărăciei, nivelul educației și calitatea vieții, în special e despre oameni. Toate țările lumii trec printr-un proces așa numit „tranziția demografică”, când are loc o schimbare la nivelul natalității și mortalității, de la unul înalt la unul redus. Când mortalitatea scade, populația își ajustează comportamentul reproductiv.

Republica Moldova, ca și țările din regiune, se confruntă cu o scădere a numărului populației. Suntem, la etapa de finalizare a acestei tranziții. Avem o mortalitate relativ joasă, avem o natalitate, la fel, relativ joasă, iar una dintre cauzele care au dus la scăderea numărului populației este migrația masivă populației”, a spus Vitalie Ștîrba.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.