R Moldova are unicul vector de mișcare – în UE. Și are nevoie de o opoziție pro-europeană. Dacă opoziția „pro-rusă” nu înțelege asta, pur și simplu va dispărea de pe scena politică. Iar Guvernul Recean are o sarcina deloc ușoara, e de părere analistul Victor Ciobanu, intervievat de Valentina Ursu.
Vocea Basarabiei: Dar dacă ar fi opoziția la putere, ar putea să achite facturile, așa cum îi cere guvernării?
Victor Ciobanu: Nu. Acesta este tot programul politic al acestei opoziții, pentru că nimic mai ingenios nu au inventat, anterior au fost „Monaco la Orhei” și colhozurile, cam acesta este planul opoziției pentru guvernare. Dar dacă să vorbim serios, guvernarea, în general, și-a asumat un pachet social foarte costisitor, care este peste capacitățile guvernării, aș spune.
Vocea Basarabiei: Și atunci au să ridice iarăși la cotă maximă așteptările?
Victor Ciobanu: Da, pentru că am văzut acest pachet de compensații, deci angajamentele sociale sunt foarte mari și atunci ele, pe moment, sunt acoperite din donații externe ș.a.m.d., dar trebuie găsite, identificate și chiar implementate resursele interioare. De aceea a apărut o prioritate în activitatea guvernului Recean – dezvoltarea economică. Și mă bucură sintagma, în sfârșit vorbim despre dezvoltare în economie.
Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă această dezvoltare economică, pentru că astăzi se creează impresia că Moldova nu are economie?
Victor Ciobanu: Vă explic foarte simplu referitor la pensii. Pensia minimă este de 2.000 de lei, cu indexarea anunțată va fi sub 2.300, minimul de existență era deja anul trecut 2.500 și, probabil, va mai crește în timp și oricum pensia vine sub minimul de existență.
Vocea Basarabiei: Cu 200 de lei, dar oricum e diferență?
Victor Ciobanu: Da, oricum condamni această categorie de populație la subzistență și atunci trebuie să acoperi. Or, ce este fondul de pensii? Fondul de pensii este în linii mari fondul de salarii înmulțit la numărul locurilor de muncă, și-i o treime din toată chestia asta, deci e o funcție liniară. Și atunci trebuie să creăm locuri de muncă, ca fondul acesta să crească și să creștem și salariile în economie. Or asta poate fi făcut atunci când avem produceri noi, sectoare performante, cum avem, iată, IT-ul. Se dezvoltă, slavă Domnului, într-adevăr, avem salarii și peste 20.000, și la 30.000 în acest sector, dar trebuie să crească mult mai repede și să identificăm inclusiv alte domenii.
Vocea Basarabiei: Dar vă întrebam – are Moldova astăzi economie?
Victor Ciobanu: Are, deși ne place să exagerăm. Și mie îmi place să glumesc și să spun că criza nu ne-a afectat, pentru că nu avem economie, dar în realitate avem. Așa cum este – cu probleme, cu subdezvoltare, în general, pentru că este suficient să ne uităm la balanța comercială și vedem că noi totuși importăm mult mai mult, în diferiți ani, câteodată de trei ori mai decât exportăm. Și atunci, diferența asta vine pe remitențe, care vin de peste hotare și acesta-i un model bazat pe consum, mai mult pe consumul interior, și nu pe dezvoltare economică, cu locuri de muncă, cu salarii decente, salarii mari și produceri și spre export.
Vocea Basarabiei: Ce spun guvernanții și ce spune Dorin Recean e că astăzi mai mult ca niciodată poate ar trebui să fie ajutat mediul de afaceri.
Victor Ciobanu: Exact.
Vocea Basarabiei: În ce constă acest sprijin?
Victor Ciobanu: Am văzut o latură a acestui proces în percepția ministrului economiei, și este un lucru benefic că vorbește deja despre următorul pachet – de debirocratizare, dar asta este insuficient.
Vocea Basarabiei: Și când vorbești cu reprezentanții mediului antreprenorial, ei spun că, practic, această debirocratizare deja e făcută.
Victor Ciobanu: Bine, ca să nu mergi undeva de 10 ori pentru o hârtie cu ștampilă etc., eu zic că este un lucru bun, folositor, dar insuficient.
Și acolo s-au oprit din cauză că nu s-a oferit teren, nu s-a făcut până la urmă, dar statul intervine, vine cu investiția aceasta mare – teren, oferă facilități, posibilități -, după care vin agenții economici deja și statul se retrage din această afacere, treptat-treptat vinde aceste cote, dar până la urmă a obținut ceva. Iată, Coreea așa s-a dezvoltat, identificând niște direcții majore, acolo unde un antreprenor sau chiar 5 antreprenori este insuficient să investească, iar un stat poate să investească mult într-o direcție, ulterior retrăgându-se.
Vocea Basarabiei: Dar unii vorbesc despre un paradox, că, pe de o parte, sunt foarte multe controale și se fac presiuni asupra agenților economici, iar în altă ordine de idei poate că ar trebui totuși niște facilități, mulți din ei vorbesc despre facilități fiscale, reduceri de TVA. Dvs. ce ziceți despre aceste posibilități sau, cel puțin, un dialog între guvern și antreprenori poate să aibă loc?
Victor Ciobanu: Acestea sunt posibilități teoretice de reduceri fiscale, pentru că reducerile fiscale în teorie stimulează dezvoltarea economică. În momentul când ne uităm din partea guvernului sau, în general, cum am zis acum ce probleme avem la buget, atunci când din taxe și din TVA la noi este format bugetul, și nu din impozite pe venit, din afaceri și din antreprenoriat, atunci statul poate și ar vrea să meargă la aceste lucruri, dar este în imposibilitate.
Vocea Basarabiei: Dar agenții economici și ei mai încearcă să facă evaziune fiscală, să mai dea salariul la plic…
Victor Ciobanu: Da, asta tot timpul a fost și probabil va continua, pentru că este foarte simplu. Eu cândva am făcut aceste estimări, la noi peste 55 la sută este economie subterană, bine, acum poate s-a mai modificat, dar cel puțin datele pe care le publică străinii cam pe acolo sunt, deci jumătate de economie este subterană.
Vocea Basarabiei: Poate fi scoasă la lumină?
Victor Ciobanu: Acum iarăși trebuie să fim foarte atenți, pentru că este foarte simplu să forțăm nota și să spunem, gata, de mâine fără aparat fiscal nimeni ș.a.m.d., dar în realitate o să ajungem într-un blocaj, pentru că este o chestie economică mai subtilă, în perioade de criză, economia subterană permite populației să supraviețuiască.
Deci, aici iarăși trebuie treptat de scos, pentru că tema aceasta cu patentarii dvs. o auziți de cel puțin 20 de ani, da?
Vocea Basarabiei: Da, și acum se pare că a fost stabilit ultimul termen când se mai permite activitatea în baza patentei.
Victor Ciobanu: Da, că îi scoatem în alt fel. Pentru o perioadă a fost un lucru benefic, economia i-a scos totuși la lumină într-un regim relativ simplu, dar trebuie forme mai avansate.
Vocea Basarabiei: Ce mai zice Dorin Recean? Să se creeze un mediu favorabil investițiilor. Toate guvernările promit acest lucru…
Victor Ciobanu: Acest lucru este de serviciu în toate programele, problema este că atâta timp cât mai suntem în situația când în țara vecină avem război în toată legea și acest război încă nu se vede când și cum anume se va termina, de vorbit despre investiții masive, eu cred că este un pic exagerat. Da, putem vorbi de investiții mai mult sau mai puțin, este foarte bine că se acordă facilități la venitul reinvestit. Deci, acești locali, cel puțin să se dezvolte și să investească deja este un lucru benefic, dar să spunem că vine cineva, un Elon Musk de la o luni și zice: „Moldova este o țară frumoasă, cu bucătărie bună și vinuri gustoase și, iată, eu vreau aici să-mi pun o subdiviziune”, cred că ar fi exagerat din partea noastră.
Vocea Basarabiei: Și opoziția, și presiunile pe care va încerca să le facă în continuare, credeți că vor scoate lumea în stradă, credeți că se poate ajunge la destabilizare, la alegeri parlamentare anticipate, așa cum doresc exponenții adversarilor guvernării?
Victor Ciobanu: Acesta nu-i discursul opoziției. De fapt, eu asta am auzit în discursul lui Lavrov cu o zi înainte. El exact asta spunea: „guvernul jos, nu reprezintă interesele poporului”…
Vocea Basarabiei: S-a repetat și la München acest lucru.
Victor Ciobanu: Da, s-a repetat acest lucru. Situația este complicată, suntem țară vecină cu un război în toată legea și trebuie să ne comportăm în conformitate cu acest scenariu, pentru că altfel consecințele pot fi dramatice pentru noi.
Vocea Basarabiei: Dar cine și cum le explică situația oamenilor care sunt aduși în stradă?
Victor Ciobanu: Cei care îi aduc cu bani. Ați văzut, „noi venim și statul trebuie să ne achite integral facturile”. Acesta este tot programul lor politic.
Vocea Basarabiei: Și ei vor insista, vor face presiuni, dar cetățeanul trebuie să înțeleagă unde e adevăr, unde nu e adevăr, unde există posibilitate, unde nu există această posibilitate?
Victor Ciobanu: Cetățeanul dacă vrea să se informeze atunci poți să-l informezi, în momentul când el nici nu vrea să se informeze și preferă să ia 200 de lei pentru o călătorie în capitală și acolo să mai strige te miri ce și când îl întrebi la ce a venit, că „ne-au spus…”
Vocea Basarabiei: Dosarul energetic poate fi dus la bun sfârșit fără mari provocări? Deznodământul dosarului energetic poate fi dus la finalitate?
Victor Ciobanu: În dosarul energetic, noi stăm relativ bine acum, pentru că pentru prima dată Republica Moldova a reușit să ia din surse diverse și gaz, și electricitate. Acum situația este relativ stabilă, inclusiv pe partea asta cu Transnistria, cu electricitatea, ceea ce este mult mai important, gazele merg la bursele internaționale tot în jos și în jos, deja coboară. Am avut acele rezerve cumpărate mai scump, dar asta este situația, în februarie se termină aceste rezerve și revenim la prețuri mai mici, după care, într-adevăr, schimbăm și tarifele.
Este și uzată, să fim sinceri, și atunci avem nevoie de vreo două termocentrale moderne, dar aceștia-s vreo 2-3 ani și iată aici sunt necesare investiții.
Vocea Basarabiei: Prima vizită unde ar trebui s-o întreprindă premierul Recean?
Victor Ciobanu: Eu aș zice că la Bruxelles.
Vocea Basarabiei: Pentru că are deja invitația omologului său de la București să viziteze România.
Victor Ciobanu: Bine, cu România tot timpul stăm foarte bine și în relații privilegiate, trebuie să stăm foarte bine și cu Ucraina, pentru că sunt vecinii noștri și trebuie să-i ajutăm în măsura posibilităților și peste această măsură, pentru că Ucraina ne ține această umbrelă și trebuie permanent să ne gândim și să mulțumim acestui popor eroic.
Vocea Basarabiei: Și asistența toată va continua să vină din Occident? Fără această asistență s-ar descurca Republica Moldova?
Victor Ciobanu: Pentru moment nu s-ar descurca, pentru că suntem deficitari la toate capitolele, inclusiv bugetar și acesta este un obiectiv al guvernului nou învestit – să pornească motoarele economiei. Bine, asta tot nu se întâmplă peste noapte, dar este un obiectiv de care trebuie să se țină cont ca și următoarele guverne deja să profite de această situație la care acum se pune fundamentul.