VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Victor Bînzari: În luna martie din România o să procurăm în jur de 6,5% energie electrică

Contractul dintre Energocom și MGRES, a fost prelungit. R. Moldova va continua să procure curent electric și din România. Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a confirmat informația pentru Vocea Basarabiei, precizând că prețul rămâne același ca în precedentele trei luni – 73 USD/MWh.

Victor Bînzari: Prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de la sfârșitul lunii decembrie, Energocom a fost împuternicit să poarte negocieri directe pentru achiziția de energie electrică pentru următoarele trei luni – ianuarie, februarie și martie. Prețul care este oferit la ora actuală de MGRES, de 73 de dolari, este foarte mic comparativ cu ceea ce găsim noi în piață și atunci, pentru a avea un preț cât mai mic pentru consumatorul final, Energocom a negociat prelungirea acestui contract inclusiv pentru luna martie. Ceea ce nu ne poate oferi Centrala de la Cuciurgan, noi avem un contract cu Nuclearelectrica, care o să ne ofere în jur de 6,5% pentru luna martie, prețul fiind de 450 de roni, ceea ce constituie aproximativ 90 de euro per megawatt. În cadrul acestui contract sunt stabilite cantitățile care vor fi procurate și ele diferă zilnic – pentru orele de noapte 10 MWh, pentru orele de zi – 30 de MWh, suplimentar, ce nu va ajunge pentru a completa graficul necesarului de consum în Republica Moldova vom procura de la Bursa OPCOM, cu care vom închide orele de vârf. Atunci când nu poate fi stabilit acest consum pentru orele de vârf, prețurile de la bursă nu pot fi prestabilite anterior, noi le cunoaștem post-factum, după ce am mai făcut o solicitare de preț de pe bursă. Ele sunt publice, pot fi comunicate și noi am relatat prin comunicatul nostru că este o perioadă de descreștere, sperăm ca la fel să fie un preț cât mai mic, pentru ca un preț final pentru luna martie să fie cât mai jos pentru Republica Moldova.

Negocierile cu partea transnistreană au fost purtate mai mult la nivel politic, noi am încercat cel puțin graficul să fie cât mai aproape de ceea ce avem noi nevoie.

Vocea Basarabiei: Vocea Basarabiei a discutat cu mai mulți analiști care cunosc bine situația din domeniul energetic și ei spun că, odată cu instituirea acestui nou minister, și Energocom ar trebui să renegocieze contractul cu MGRES referitor la prețul energiei, pentru că, în opinia lor, s-a exagerat atunci când malul stâng a cerut cu mai mult de 10 dolari per MWh.

Victor Bînzari: Noi suntem doar pentru, Energocom a negociat doar un grafic, negocierile cu partea transnistreană au fost purtate mai mult la nivel politic, noi am încercat cel puțin graficul să fie cât mai aproape de ceea ce avem noi nevoie. Noi nu am putut să avem o posibilitate de negociere, pentru că nici colegii de la Centrala de la Cuciurgan nu participă la aceste negocieri, ele sunt mai mult de ordin politic. Eu consider că acum există o premisă importantă de a renegocia acest contract și de a avea un tarif cât mai jos posibil. O să vedem pe parcurs cum vor sta lucrurile și dacă se va putea obține acest lucru, noi tare sperăm că lucrul acesta se va întâmpla.

Vocea Basarabiei: Cel puțin, acest contract de livrare a curentului electric se face în schimbul celor 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi care vin de la Gazprom și pe care Republica Moldova i-a cedat în favoarea Centralei de la Cuciurgan?

Victor Bînzari: Da. Haideți să constatăm un lucru foarte important, și acest lucru noi o să-l comunicăm pe parcursul acestei săptămâni. Pentru luna ianuarie, tariful oferit de Gazprom pentru gazele naturale era mai mare decât cel pe care îl putea oferi Energocom. Deci, pe de o parte, noi, în calitate de companie a statului, am avut un preț mai mic pentru gaz decât ceea ce se oferea pentru gaz prin contractul cu Gazprom. Și pentru luna februarie la fel este un preț mai mic decât ceea ce oferă Gazprom. În situația dată reiese că Energocom a livrat gaz cu un preț mai mic și gazul care a fost livrat către malul stâng a putut fi valorificat printr-un contract la energia electrică, care este evident mai jos decât prețul la energia electrică din regiune, întrucât chiar și acel preț de 90 de euro este un preț plafonat, acordat ca ajutor din partea Guvernului României către Guvernul Republicii Moldova și consumatorilor din Republica Moldova.

Energocom este împuternicit să facă acest lucru doar până în luna martie, o împuternicire suplimentară pentru luna aprilie sau pentru următoarea perioadă noi la ora actuală nu avem.

Vocea Basarabiei: Și acest contract mai este valabil doar pentru luna martie?

Victor Bînzari: Energocom este împuternicit să facă acest lucru doar până în luna martie, o împuternicire suplimentară pentru luna aprilie sau pentru următoarea perioadă noi la ora actuală nu avem, dar sigur că ne vom pregăti pentru a acorda suport pe partea tehnică ce ține de posibilitățile sau viitoarele achiziționări ce urmează a se face pentru lunile viitoare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.