VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Silvia Știrbeț, primăriță: Majoritatea proiectelor din localitate au fost implementate cu ajutorul partenerilor europeni

Silvia Știrbeț a câștigat cu 70 la suta din voturi cel de-al 5-lea mandat de primărița a localității Văleni, din raionul Cahul. Programul de activitate include dezvoltarea, promovarea și modernizarea satului. Împreună deschidem calea europeană pentru Văleni, a declarat Silvia Știrbeț pentru Vocea Basarabiei.

Silvia Știrbeț: Știți că la alegerile locale nu se ia geopolitica în calcul, dar se ia omul și fapta omului. Sunt primară în această localitate din 2007, pe parcursul a 4 mandate împreună cu cetățenii mei dragi, cu vălenașii, cu oamenii implicați, cu oamenii cu bun-simț, oamenii responsabili am realizat foarte multe lucruri bune pentru localitatea noastră, am implementat multe proiecte atât cu fonduri locale, cât și cu fonduri internaționale. Și asta a contat. A contat munca perseverentă, consecvența în ceea ce facem, căldura și apropierea de oameni, susținerea tuturor – tineri, vârstnici, bătrâni – și munca împreună.

Vocea Basarabiei: Ce schimbări s-au produs?

Mi-am început activitatea la primul mandat cu aprovizionarea cu apă potabilă a localității

Silvia Știrbeț: Văleniul în anul 2007 era ca și toate localitățile după tranziția a da din stângul în dreptul și după guvernările comuniste, socialiste, Voronin, agrarieni și de toate, fără sistem de apeduct, instituțiile cu reparații făcute pe timpul sovietic. Și pas cu pas, încetișor le-am luat pe rând, în primul rând, lucrând la strategie, actualizând strategia de dezvoltare a localității. Am început cu sistemul de apă, era o mare problemă lipsa apei potabile, am construit încă 4 fântâni arteziene la cele două existente, apeduct cu 30 de kilometri lungime, conectând fiecare gospodărie. Și mă mândresc că în vârful dealului, relieful Văleniului îl cunoașteți și dvs., că Văleniul e de aur, dar condițiile pentru om erau foarte vitrege și iată acum are apă potabilă la robinet și cel din vârful dealului, și cel din Lunca Prutului. Rând pe rând am modernizat și instituțiile noastre făcând reparații prin granturile care ni s-au oferit și prin programele de stat, Guvernul României a investit în toate grădinițele din Moldova, iar la Văleni și Grădinița nr. 1, și Grădinița nr. 2 au beneficiat de surse financiare pentru reparații, pentru echipamente, pentru modernizare.

Vocea Basarabiei: Da, dar doar cu banii din buget puțin ce ați fi putut să faceți în localitate, pentru că se consideră că aceste bugete nu sunt chiar atât de mari?

Silvia Știrbeț: Banii din buget ne ajung doar ca să existăm, să plătim angajații noștri, cheltuielile de încălzire, dar pentru dezvoltare, pentru modernizare avem nevoie și am implementat fonduri europene.

La alegerile locale cetățenii nu i-au în calcul geopolitica, dar omul și fapta acestuia

Vocea Basarabiei: Dar trebuie să fii convingătoare pentru finanțatori, pentru donatori…

Silvia Știrbeț: Sigur că fără asta nu s-ar putea. Sunt foarte bucuroasă și mândră de echipa pe care am creat-o la primărie pentru a scrie proiecte, pentru a merge cu aplicații la finanțatori, pentru a argumenta, a le câștiga și a le implementa. De unul singur nu faci nimic, suntem o echipă unită, asta s-a întâmplat în toate proiectele pe care le-am implementat. Dacă e proiect de muzeu, echipa, începând cu directorul acestei instituții cu angajații, dacă este la școală, că am implementat proiect în Programul JIZ al Agenției de Cooperare Germană, pentru termoizolarea și anveloparea clădirii, pentru abilitarea cetățenească, acel frumos proiect „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” cu grupul de inițiativă creat din elevi și părinți, și cadre didactice, și noi, cei de la primărie. Deci, totul se face aducând plusvaloare unul altuia la echipele care lucrează într-un proiect.

Vocea Basarabiei: Ați calculat câți bani extrabugetari ați reușit să atrageți în localitate?

Silvia Știrbeț: Nu am făcut un calcul, dar multe surse financiare am atras. Practic am fost în majoritatea programelor investiționale europene aici în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și pentru că îmbunătăți infrastructura, condițiile de trai, se mai insistă pe ideea modernizării, europenizării, ce trebuie să mai faceți? Mai aveți pentru cine face, pentru că se vorbește și despre depopularea localităților?

Silvia Știrbeț: Desigur că avem pentru cine munci. Iată tot cu program european în proiectul „Migrație și dezvoltară locală” pe componenta dezvoltare economică, alături de cele 33 de sate, care au fost parte ale acestui proiect, noi, Văleniul, am venit cu dominanta, cu domeniul „Economie, turism”. Asta au ales cetățenii în urma lucrului grupurilor, în focus-grupurile prin care am reactualizat strategia de dezvoltare economică, elaborând acea foaie de parcurs pentru dezvoltare economică cu măsuri concrete pentru domeniul turism, pentru că turismul este o noțiune foarte largă și nu poți facă turism fără o infrastructură adecvată, nu poți face turism fără un sistem de securitate, fără un sistem de management al deșeurilor, fără un mediu sănătos, fără instituții moderne, pe care să le viziteze oaspetele nostru. Și iată sunt mândră să spun că avem tot în cadrul acelui proiect împreună cu toată lumea am ales identitatea turistică a satului nostru, avem brandul nostru înregistrat la AGEPI – „Văleni – sat de vacanță”. Și iată mai nou, Văleniul, alături de 65 de localități, a câștigat la Concursul internațional organizat de Națiunile Unite „Cel mai frumos sat turistic din lume”. Acest trofeu pe care l-am adus cu drag de la Samarkand este un rezultat al muncii de-a lungul anilor și sigur că avem pentru cine munci, avem planuri pentru toți cei care vor să investească în Văleni, pentru tinerii noștri plecați în străinătate, pe care îi chemăm acasă să investească în casele bunicilor și ale străbunicilor, să le transforme în case rurale, să-și găsească fiecare în ograda lui specificul pentru a primi cât mai mulți oaspeți, fiindcă așa-i omul de la sud, așa-i omul din Moldova, are inima deschisă pentru toată lumea.

Vocea Basarabiei: Dar câtă lume e plecată din sat?

Silvia Știrbeț: Este lume plecată din sat, dar vreau să menționez că noi în Lunca Prutului cu portița pe care am avut-o spre Europa, spre piețele Galațiului, ale orașelor învecinate ani de zile lumea nu a plecat, a găsit puținul pe care îl avea, cu surplusul din gospodărie să meargă la piețele Galațiului. E clar că în ultimul timp s-au mai restricționat normele europene sanitar-veterinare, deci trebuie să ne perfecționăm, să aducem producția noastră la niște standarde, dar aici muncim pentru a instrui oamenii noștri cum să-și certifice un produs, a instrui oamenii noștri cum să-și certifice afacerea, cum afacerea să devină competitivă, ca să meargă pe piețele europene.

Banii din buget ne ajung doar ca să existăm, dar pentru dezvoltarea și modernizarea localității avem nevoie de fonduri europene

Vocea Basarabiei: Și totuși, câți sunt plecați din sat?

Silvia Știrbeț: În jur de 800 de oameni din cei 3.300 de locuitori sunt plecați.

Vocea Basarabiei: Această perspectivă europeană acum cum o vedeți dvs.? S-a spus că Bruxelles-ul e gata și i-a oferit Republicii Moldova posibilitatea să deschidă negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană. Ce spun localnicii, ce spuneți dvs., autorițile?

Silvia Știrbeț: Prin votul pe care l-am luat în această campanie electorală, atât eu ca primar proeuropean, de când am venit în 2007, pe când la raion și pe verticală era guvernarea Voronin, acel vot al vălenașilor pentru partidele proeuropene, pentru parcursul european al țării noastre ne vorbește despre faptul că vălenașii toți își vor integrarea europeană, fiindcă copiii plecați în Europa pentru un trai mai bun, pentru o justiție corectă, pentru condiții decente, civilizate de viață le povestesc în vizitele pe care le fac părinții noștri acolo. Deci, toți ne dorim. Noi, primarii, care avem acorduri de colaborare cu localitățile din România, am văzut pe parcursul acestor ani cum s-a dezvoltat România cu fonduri europene, cu fondurile de pre-aderare, asta ne dorim și noi. Când mergem și ne povestesc primarii despre proiectele și sumele obținute, și noi vedem drumuri asfaltate, cu rigole, cu sistem de iluminat, cu trotuare, sistem de canalizare obligatoriu în orice localitate, deci asta ne dorim și noi, asta își dorește cetățeanul. Sigur că toată lumea susține direcția europeană a țării noastre.

Vocea Basarabiei: Dar cum ați reacționat atunci când ați auzit că au fost și politicieni care au reușit că corupă alegătorul? S-a vorbit mult despre coruperea electorală.

Silvia Știrbeț: Alegerile sunt alegeri. În alegeri poți auzi și ceea ce nu ai visat vreodată. Eu știu de Văleni să spun că nu a fost corupt alegătorul. Pe parcursul celor 5 campanii electorale pe care le-am petrecut și le-am câștigat nu am oferit niciun ban nimănui, am mers cu faptele mele, am mers cu planul de viitor al localității noastre, cu oferta mea electorală pentru cetățeni. Așa am câștigat.

Pe parcursul celor 5 campanii electorale pe care le-am petrecut și le-am câștigat nu am oferit niciun ban nimănui,

Vocea Basarabiei: Despre fenomenul acesta ce părere aveți?

Silvia Știrbeț: E clar că e dezgustător, e umilitor, e strigător la cer și ar trebui toți să ne luptăm cu flagelul acesta.

Vocea Basarabiei: Anul 2030 credeți că e cu șanse ca Republica Moldova să facă parte din UE?

Silvia Știrbeț: Eu sunt optimistă. Cred în lucrul acesta, voi munci pentru asta, voi convinge cetățenii, vom bate alarma pentru cei de la raion, cei din capitală să facă totul ca în sfârșit și noi, cetățenii Moldovei, să fim cu capul sus, decenți în familia statelor europene.

Vocea Basarabiei: Vă reușește ușor să-i convingeți pe cetățeni că e nevoie și de contribuția lor, și de implicarea lor?

Silvia Știrbeț: Majoritatea proiectelor din localitate s-au întâmplat, s-au finalizat frumos cu contribuția cetățenilor. Atunci când cetățeanul are încredere că bănuțul lui este utilizat conform destinației, bănuțul lui alături de celelalte contribuții duce la finalizarea unui lucru frumos, necesar lui, nu se mai pune problema. La Văleni avem cred că al șaselea proiect implementat cu ajutorul localnicilor, fiindcă am creat Asociația de băștinași, în acel frumos proiect despre care vă povesteam, „Migrație și dezvoltare locală”, am înființat, mai bine zis, am oficializat Asociația de băștinași, că noi aveam o asociație neformală. În cadrul Cenaclului „Gheorghe Vodă” adunam toți băștinașii, vorbeam de trecutul nostru, de planurile de viitor, dar iată acest proiect ne-a ajutat să legalizăm această organizație obștească, că unim în jurul grupului de inițiativă băștinașii împrăștiați prin toată lumea și cu bucurie spun că se implică toată lumea frumos. Cele două mini-terenuri de joacă și sport la grădiniță, Centru de sport, agrement, tineret în localitate, mai nou, drumul către producătorii locali care, de fapt, este și un drum de centură a satului în proiectul IFAD, proiectul „Văleni – sat de vacanță”, unde pe lângă cele 4 pensiuni deschise și de migranți am construit un târg frumos, un târg al meșterilor populari și al producției autohtone la noi în Văleni, o scenă de vară pentru festivalul nostru „Dulce floare de salcâm”. Deci, cu mare drag se implică băștinașii, le sunt recunoscătoare, dar aceasta nu s-ar obține fără seriozitate, fără responsabilitate și fără convingerea lor că bănuțul dat se duce acolo unde trebuie.

Vocea Basarabiei: Din momentul când ați devenit reprezentantă a administrației publice locale și până astăzi se discută foarte mult despre nevoia reformării administrației, se mai vorbește și se insistă uneori pe ideea unei reforme administrativ-teritoriale, dvs. ce punct de vedere împărtășiți?

Silvia Știrbeț: Desigur că atunci când este vorba de eficientizarea costurilor pentru administrația locală, fiindcă e logic că la câți am mai rămas noi în Moldova, 2,5 milioane de oameni, ca să întreținem din veniturile noastre un aparat atât de imens de funcționari este foarte greu și eu sunt pentru reforma administrativă. Nu se va întâmpla nimic, chiar dacă Văleniul va fi absorbit sau încadrat în altă primărie, fiindcă doar așa, economisindu-ne bugetele, vom putea să dezvoltăm lucruri frumoase.

Vocea Basarabiei: Când ar trebui să se întâmple acest lucru? Unii spun că nu e suficientă voință politică, alții spun că ar fi și rezistență de la nivel local.

Silvia Știrbeț: Părerea mea este că această reformă ar fi trebuit să fie petrecută înainte de alegerile locale. Nu este logic să băgăm 898 de primari în alegeri, ca apoi, peste un an-doi, să zicem că nu mai avem nevoie de primăriile acestea, dar să vedem ce va face guvernarea în continuare.

Vocea Basarabiei: Inițiativa trebuie să vină de sus sau de jos, sau să se intersecteze interesele?

Silvia Știrbeț: Da, eu cred că trebuie să vină din ambele părți. Și cei de sus, guvernarea să facă legislația desigur cu implicarea noastră, cu inițiativele legislative care vin de jos, deci, toți trebuie să muncească la această reformă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.