VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Silvia Bulat, moldoveancă plecată în Italia: Diaspora e poporul cu gândul acasă

Diaspora e poporul cu gândul acasă, la baştină”, a declarat pentru Vocea Basarabiei Silvia Bulat, fostă profesoară din comuna Miclești, Criuleni, care ca mulţi alţi cetăţeni au luat drumul pribegiei în căutarea lucrului peste hotare. După zece ani de aflare în Italia este cu gândul acasă.

Silvia Bulat: Ca să încep cu ce înseamnă migrația și fenomenul migrației, ce a câștigat țara, dar și ce a pierdut de pe urma exodului, vreau să încep cu un simplu exemplu din viață: e greu să faci curat într-o casă lăsată în voia sorții, unde s-au acumulat atâtea probleme și atâtea nevoi de ani în șir, nemaivorbind de o țară aruncată în mocirla sărăciei, când demnitarii noștri se jucau cu miliardele, aveau vacanțe de lux pe banii poporului nevoiaș, îngenuncheat în fața unei sărăcii de ani în șir. Toate aceste neajunsuri și toate aceste umilințe față de popor, în timp ce nimeni nu s-a gândit să facă ceva în folosul poporului, iată de unde a luat naștere exodul cu părăsirea țării, după care mulți poate nici nu se vor întoarce, nu vor mai reveni.

Vocea Basarabiei: Dvs. când ați plecat?

Silvia Bulat: Eu am deja mai mult de 10 ani, 11 ani de când sunt peste hotare, lucrez parțial, nu sunt venită pe ani întregi, lucrez 2-3 luni, maxim 4 luni și mă întorc acasă. Adică, eu țin foarte mult la demnitatea națională și niciodată nu mă gândesc să-mi abandonez țara și să-mi părăsesc rudele și pe cei apropiați.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ce specialitate aveți, profesoară?

Silvia Bulat: Da, am lucrat 27 de ani în sfera pedagogiei, începând de la grupele mici de grădiniță și până la clasele mari, a 7-a, a 8-a, am făcut cu clasele primare și clasele mari educație și activitate muzicală, cu activități extrașcolare în cadrul grădinițelor și școlilor. Două școli și două grădinițe cândva aveam în satul natal, Miclești, raionul Criuleni.

Uneori suntem constrânși să facem o alegere pentru a ne rezolva unele necesități de familie și de aceea am hotărât să plec.

Vocea Basarabiei: Și ați ales calea străinătății, pentru că salariul era modest, pentru că nu ajungeau bani pentru familie sau de ce ați completat această armată mare a diasporei?

Silvia Bulat: Da, am ales să plec, pentru că, știți, când uneori suntem constrânși să facem o alegere pentru a ne rezolva unele necesități, adică necesități, așa, de familie, urgente, care ne pun în față problemele acestea care trebuie rezolvate și de aceea am hotărât să plec, dar plecările mele sunt parțiale, adică eu nu sunt venită aici pentru totdeauna sau să mă gândesc să-mi abandonez țara.

Vocea Basarabiei: Bine, și dvs. faceți naveta, ați spus, o dată la 3 luni?

Silvia Bulat: Da, la 3-4 luni. Acum, ultimii ani, având deja contract de muncă, mă aflu mai mult – și 7, și 8 luni, dar, în rest, întotdeauna am lucrat parțial.

Vocea Basarabiei: În spațiul public se vorbește cu anumite ocazii că ar fi două Republici Moldova paralele – Moldova celor rămași și Moldova celor plecați. Iată, pentru că dvs. aveți ședere și acasă, și peste hotare, subscrieți acestei constatări că ar exista două Moldove?

Silvia Bulat: Nu, absolut nu sunt de acord! Este doar o singură Moldovă, doar un singur popor! Și noi, Moldova paralelă sau versiunea lumea paralelă, denumire care a trezit și ofensă printre cei plecați, unii poate chiar forțat au plecat la muncă, la munca deloc ușoară, pentru că acasă e bine, acasă la mine e cel mai bine, spune un slogan, și eu nu sunt de acord cu Moldova paralelă, este o Moldovă și este un popor. Eu, spre exemplu, consider că diaspora este poporul.

Suntem un popor unic, care am fost nevoiți să plecăm de acasă din cauza unor necesități mari ce țin de familie, poate și din cauza salariilor mici sau a lipsei locurilor de muncă.

Vocea Basarabiei: Există totuși o diferență cum înțelege, de exemplu, să aplice ștampila „votat” cetățeanul rămas acasă și cetățeanul de peste hotare, când e scrutin electoral în Republica Moldova?

Silvia Bulat: Nu, cetățeanul Moldovei, atât cel plecat, cât și cel rămas la baștină este cetățeanul Moldovei și are dreptul să voteze acolo unde se află. În orice lume democratică, cu respectarea drepturilor omului, fiecare are dreptul la vot, așa că noi nu suntem nici lumea paralelă și nici o altă Moldovă paralelă, dar suntem un popor unic, care am fost nevoiți să plecăm de acasă din cauza unor necesități mari ce țin de familie, poate și din cauza salariilor mici sau a lipsei locurilor de muncă. Asta i-a făcut pe mai mulți să-și ia geanta, valiza, să-și caute un loc de lucru mai decent, cu salarii satisfăcătoare ca să acopere consumul minim de cheltuieli ale unei familii timp de o lună de zile, nemaivorbind de terminarea, spre exemplu, a ceea ce a pornit o familie tânără. Dacă a pornit o casă în țară, cu ce să o termine, când țara este în așa sărăcie de zeci de ani și nici o guvernare nu a avut grijă de poporul acesta?

Vocea Basarabiei: Bine, dar totuși cei care au o ședere mai lungă acolo, peste hotare, pentru că se consideră că sunt trei valuri de migrație: au plecat părinții, după care au luat copiii sau fie că s-au născut deja copii ai cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare și ei, la rândul lor, de-acum ar avea copii, iată pentru că se consideră că sunt cel puțin două generații de cetățeni ai Republicii Moldova care se află în străinătate, ei cunosc realitățile de aici, de acasă, dacă au ședere mai lungă de 10, 20 de ani acolo peste hotare?

Silvia Bulat: Cred că nu. Generația mea, spre exemplu, înțelege și multe dintre prietenele mele cu care mă întâlnesc, majoritatea își doresc reîntoarcerea acasă, dacă ar avea un loc de muncă, așa, bine plătit, spre exemplu, cum aici în comunitatea europeană lumea are lefi, toți cetățenii au lefi corespunzătoare consumului, a necesităților familiale.

Vocea Basarabiei: Dacă ați primi 1.000 de euro aici, în Republica Moldova, ați rămâne aici și nu ați mai pleca în Italia, de exemplu, da?

Silvia Bulat: Da, fără doar și poate!

Vocea Basarabiei: Dar vă întrebam, cei care au o ședere lungă acolo, ei mai cunosc ceea ce se întâmplă pe scena politică, în general, în sat, în stat?

Silvia Bulat: Nu! O bună parte poate cunosc, dar majoritatea nu prea cunosc informațiile corecte și de aceea au început să se dezamăgească chiar în actuala conducere. Acești cetățeni ai țării au gândit că se va înfăptui schimbarea peste noapte sau țara va deveni bogată peste noapte, dar nimeni nu construiește o casă fiind în sărăcie într-o zi sau într-un an, sau chiar în doi și poate nici în 10. Așa și sărăcia noastră din țară, dacă noi ne-am așteptat la alegerile din 2021 că țara va deveni alta, se va înfăptui schimbarea foarte repede, unii cetățeni deja s-au grăbit să facă pasul dezamăgirii, eu cred că nu este o gândire corectă, pentru că nu este ușor să combați sărăcia, să lupți cu corupția, care s-a instaurat în țara noastră de mulți-mulți ani.

Eu privesc viitorul țării ca într-o fântână cu apă limpede, unde se vede aproape fundul, dar ca să ajungem la fund ne trebuie încă răbdare și pași…

Vocea Basarabiei: Cine și în ce condiții se va întoarce acasă din acest mare număr al cetățenilor care formează diaspora?

Silvia Bulat: Știți, îmi vine foarte greu să răspund pentru alții, deși o bună parte din toată informația pe care o citesc zilnic, toate posturile de televiziune, de radio, spre exemplu, eu cunosc că lumea vrea să se întoarcă acasă, o bună parte, o majoritate, lumea se va întoarce, dar când în țară vor fi înfăptuite schimbările care au fost promise de dna președintă Maia Sandu. Și eu gândesc și cred în puterile acestei doamne, pentru că n-am văzut nici un guvern, nici o conducere până acum care să încerce să facă ceva pentru popor, mai ales în situația creată acum, când avem o criză mare economică și la hotar un război. Eu cred, totuși, în viitorul țării, eu privesc viitorul țării ca într-o fântână cu apă limpede, unde se vede aproape fundul, dar ca să ajungem la fund ne trebuie încă răbdare și pași…

Vocea Basarabiei: Nu la fund, dar la suprafață…

Silvia Bulat: Da, pași siguri, pași mari, ca să scoatem țara din această situație grea.

Cu ajutorul comunității europene sau al Uniunii Europene, Republica Moldova se va îndrepta spre drumul corect.

Vocea Basarabiei: Dar cei plecați așteaptă ca acei de acasă să facă schimbarea și ei să vină pe teren fertil, cum s-ar spune?

Silvia Bulat: Schimbarea, eu socot, după cum am spus, că este o singură Moldovă și nu avem cei de acasă și cei plecați. Eu socot că orice cetățean al Republicii Moldova așteaptă înfăptuirea acestei schimbări, dar schimbarea eu o văd doar prin integrarea în comunitatea europeană și deja s-au pus bazele acestui curent, acestui vector, vector european, și este drumul ales bine din care eu gândesc că, totuși, țara cu ajutorul comunității europene sau al Uniunii Europene se va îndrepta spre drumul corect. Drumul drept este, pentru a găsi acest drum toți cetățenii trebuie să contribuie, adică unanim, în solidaritate și bună înțelegere să reușim să facem față acestor cerințe europene pentru a fi acceptați unanim de toate țările, pentru că ne rămâne să fim recunoscători pentru toate donațiile, ajutoarele, pentru ceea ce vine din străinătate.

Vocea Basarabiei: Care sunt acele schimbări care trebuie făcute astfel încât să se ajungă la acel nivel de trai pe care îl aveți acolo, în Italia, sau în alte țări membre ale Uniunii Europene, 27 la număr?

Silvia Bulat: Avem nevoie de schimbări de legi, avem nevoie de legislație și avem nevoie de justiție. Din moment ce țara noastră nu are justiție, la noi în țară nu se face curățare de corupție, ceea ce a promis dna Maia Sandu, corupția, oligarhii și hoții, să zic așa, care au fost atâția ani la conducere și au dus țara în sărăcie și au îngenunchiat-o. Legile, cine respectă legea, acela este cetățean corect, cu drum corect, cu alegere corectă, cu drepturi, responsabilități față de acestea, pentru că noi ne întâlnim acum cu foarte mari probleme, țara noastră se întâlnește cu un nemaipomenit val de probleme, îmi pare că nici o țară nu se întâlnește cu atâtea probleme cu câte se întâlnește țara noastră, pentru că noi, în general, am fost aruncați într-o prăpastie. Și acum cineva încearcă să ne scoată din această prăpastie, pentru că nimeni din cei care au fost până acum la guvernare nu a făcut nimic în folosul poporului, spre a fi promovate acele investiții, chiar acei bani trimiși de peste hotare. Eu știu că 70-80% din cetățenii plecați trimit bani acasă, ei au început a-și construi case care nu au fost terminate și le termină după 8, 9, 10 ani sau se întorc acasă să facă o investiție sau antreprenoriat, spre exemplu, sau activități mici ori mai mari în diferite ramuri ale economiei, dar în fața lor stau niște legi care îi împiedică să-și construiască un drum bun în viață. Noi venim acasă, dacă avem un loc de muncă bine plătit, spre exemplu, cum suntem plătiți aici, da, noi rămânem acasă, dar până a ajunge la așa posturi de lucru, de muncă, cu așa lefi precum aici, în Europa, avem de muncit foarte mult. Adică ar trebui să fie unire, solidaritate, să mergem toți într-un pas, dar nu să ne dezamăgim așa de repede că, uite, cineva nu face sau să așteptăm de la dna președinte, că eu chiar cu cea mai mare certitudine țin și o respect și noi trebuie să promovăm această președintă care depune atât efort pentru a înlătura tot ce a fost negativ până acum. Adică tot ce nu s-a făcut până acum dumneaei încearcă să facă, dar pe de altă parte, avem opoziția, care pune bețe în roate și nu se bucură, nu încearcă să susțină, să promoveze activitatea și nu înțeleg, nu pot să înțeleg, aș pune așa o întrebare la demnitarii din opoziție: „De ce nu vă bucurați de succesele pe care le are țara acum?”. De ce încearcă să ne tragă iarăși în mocirla sărăciei? Eu i-aș întreba ce au făcut ei pentru țară 30 de ani, ei n-au făcut nimic, ei au organizat exodul, ei au trimis lumea forțat din țară, poate fără ca să vrea, începând de la anii când lumea pleca clandestin, atunci chiar erau niște plecări extraordinar de grele. Eu nu am trecut prin asta, dar au trecut multe doamne care povestesc cum au trecut prin greutăți foarte mari, cu bani grei, care erau organizați tot de sus, cuiva îi convenea ca lumea să plece, lumea să tacă și ei să-și construiască o viață bună pe spatele poporului.

Eu susțin reformele pe care le face guvernul . Tot ce se face, se face în folosul poporului.

Vocea Basarabiei: Dar acum devine clar cel puțin pentru dvs., cei care munciți acolo peste hotare, că fiecare trebuie să nu accepte salariul la plic, că trebuie să existe transparență și lumea să muncească în baza contractului de muncă pe care trebuie să îl semneze cu angajatorul, că nimeni nu ar trebui să fugă și să se ascundă ca să nu plătească impozite, taxe la stat? Devine clar că doar în asemenea condiții se pot aduna bani la buget și din buget să se poată oferi salarii mai mari, pensii mai mari?

Silvia Bulat: Da, aveți deplină dreptate, întrebându-mă aproape că ați dat răspuns la această întrebare. Da, într-adevăr, toată lumea peste hotare lucrează prin contract de muncă, cu contribuții plătite la stat, și nu puține, plătește și lucrătorul, și angajatorul plătește. Și noi nu putem să activăm, noi nu avem nici un viitor fără a plăti aceste impozite în fondul social sau să nu declarăm veniturile noastre, ceea ce ne va servi pentru viitor, pentru viitorul țării noastre, pentru că chiar în prezent noi, dacă ar fi să fim în țară, așa, noi am face depunerile acestea în țară, dar noi suntem peste hotare, noi le depunem aici și noi avem de aici venit, pentru că nici o țară europeană, nici o țară unde se respectă legile nu se plătește în plic. Mai sunt niște abateri acolo, mă rog, dar sunt controale și lumea lucrează prin contract de muncă, la sfârșit de an este așa declarație, cu art. 730, fiecare trebuie să declare cât a câștigat, chiar dacă nu ai depășit suma ceea care este indicată, oricum trebuie să faci declarație. Dacă cetățenii țării noastre nu au să înțeleagă că orice afacere trebuie să treacă prin cod fiscal și prin contribuția care cere impozitarea aceasta, care trebuie să se ducă în fondurile statului, ca mai apoi să fim asigurați la bătrânețe, și nu numai la bătrânețe, dar, mă rog, sunt diferite articole unde sunt împărțiți banii aceștia. Chiar îndemn poporul nostru să înțeleagă, pentru că am văzut dăunezi că lumea s-a agitat cu patentele acestea, am rămas surprinsă de comportamentul acelei doamne care s-a dus chiar în parlament și a început să facă gălăgie, că sunt impuși să plătească toate impozitele acestea. Am înțeles că li s-au făcut niște facilități, li s-au dat niște termene acolo, chiar astăzi am citit niște informații. Nu pot să zic că sunt informată mult-mult, nu, așa, parțial, dar nu rămân în urmă de orice informație și, oricum, eu susțin reformele pe care le face guvernul și tot ce se face, se face în folosul poporului.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.