VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Radu Carp, politolog român: Schimbarea premierului este deplin justificată

Vocea Basarabiei: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Federația Rusă pregătește acțiuni de răsturnare a puterii din Republica Moldova, ea a spus că Moscova are oameni cu pregătire militară, care-și propun pe fundalul protestelor să atace edificiile statului și chiar să ia ostatici. Cum comentați dvs. această declarație?

Radu Carp: În primul rând, trebuie spus că, din păcate, ucrainenii au avut dreptate, ei au sesizat acest plan, încă din luna decembrie au fost declarații foarte radicale din partea lor, au spus: „Aveți grijă, există acest plan!”, iar declarațiile care au fost făcute săptămâna trecută au fost confirmate de SIS, care a adăugat, și paragraful acela cred că e destul de clar, că este un scenariu aflat în plină desfășurare. Am văzut în ultimele săptămâni marca atacului hibrid la care dl Gherasimov se pricepe, el este chiar autorul doctrinei, în sensul că pe lângă pregătirea acestei lovituri de stat s-au intensificat mesajele de la Kremlin, am văzut din partea dnei Zaharova, din partea dlui Lavrov, din partea dlui Peskov. Deci, toți oficialii ruși importanți, în afară de Vladimir Putin, desigur că el nu apare niciodată în aceste scenarii de război hibrid, toți actorii importanți de la Moscova au reacționat în această direcție. Ș l-aș adăuga aici și pe dl Medvedev, și el a declarat, sigur, nu foarte recent, dar în urmă cu câteva săptămâni, oricum a făcut declarații la adresa Republicii Moldova. Deci, e un scenariu în pregătire și atunci vedem mai bine de ce s-a făcut această schimbare de guvern, de ce dl Recean i-a luat locul dnei Gavrilița, și am văzut și o provocare, acea rachetă care a traversat teritoriul Republicii Moldova. Dacă ar fi să compar cu celelalte două incidente care au avut loc în acest context al lansării de rachete din partea Federației Ruse, ce s-a întâmplat vineri clar a fost o provocare. De ce? Pentru că racheta nici n-a avut o țintă foarte clară pe teritoriul Ucrainei, pur și simplu a fost lansată pentru a traversa – atenție! – întregul teritoriu al Republicii Moldova, de la sud la nord, acesta a fost traseul ales de forțele armate ruse. Deci, suntem în acest context al unor provocări pe multiple planuri, acesta e războiul hibrid: acțiuni militare deschise, acțiuni de gherilă și acțiuni în mass-media, declarații ale oficialilor ruși. Deci, toate cele 4 elemente ale războiului hibrid, repet, acțiuni militare, acțiuni de gherilă, influența mass-media și declarații ale oficialilor ruși le vedem în acțiune în prezent.

Au mai fost asemenea încercări de a prelua nedemocratic puterea la Chișinău, însă de această dată este vorba și de un sprijin din partea Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Dna Sandu a spus că în realizarea acestui plan autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar, în special, pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea „Șor” și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc, dar, între timp, una din fruntașele Partidului „Șor”, deputata Marina Tauber, a anunțat că vor chema lumea în stradă pe 19 februarie să protesteze în fața parlamentului.

Radu Carp: Da, nu este de mirare, atât dl Șor, cât și dl Plahotniuc au fost vizați de acea anchetă a Departamentului de Justiție al Statelor Unite și există probe concrete, și dl Dodon, de altfel, și există dovezi concrete privind finanțările din partea Federației Ruse. Mai ales în cazul dlui Șor, lucrurile acestea sunt absolut evidente și știu că există un demers de scoatere în afara legii a partidului, care se află în desfășurare. Au mai fost asemenea încercări de a prelua nedemocratic puterea la Chișinău, însă de această dată este vorba și de un sprijin din partea Federației Ruse. Dacă ne uităm la istoria Republicii Moldova de după dobândirea independenței, observăm că e un scenariu care se repetă, adică au mai fost momente în care rușii au încercat să profite de asemenea mișcări provocate pe stradă pentru a înlătura o guvernare sau pentru a menține la guvernare un guvern care nu mai avea legitimitate. E o rețetă care, din păcate, cei din Republica Moldova o cunosc, dar sigur că ea este amplificată de existența războiului din Ucraina și faptul că, în momentul de față, spre deosebire de perioadele anterioare, orientarea proeuropeană a puterii de la Chișinău este fără discuție, adică nu există rezerve din această perspectivă.

Vocea Basarabiei: Și ar putea să fie împiedicat procesul de integrare europeană? Maia Sandu spunea că Moldova, dacă se aplică aceste scenarii, ar putea să fie folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei, dar ceva mai devreme șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, spunea că Occidentul ar avea interes să bage Republica Moldova în acest război și că Moldova ar putea să fie a doua țară după Ucraina.

Radu Carp: Republica Moldova se află în momentul de față într-o situație geopolitică, aș spune, foarte complicată, pentru că Ucraina acordă întregul sprijin, dar Ucraina, aș spune, este mai interesată decât Republica Moldova de rezolvarea situației din Transnistria în beneficiul Ucrainei, într-un fel. Deci, Federația Rusă este interesată de înlăturarea cu orice preț a puterii de la Chișinău. Republica Moldova, în momentul de față, are un dușman foarte clar, are un prieten foarte clar, care este compus din toate țările, din toate statele-membre ale Uniunii Europene, cu precădere România și are o țară aflată la graniță, care este în plin război și din acest motiv comportamentul Ucrainei trebuie înțeles cumva, trebuie întărită colaborarea bilaterală, desigur, dar trebuie lămurite exact toate circumstanțele care au dus la acest moment, pentru că am văzut transparența, îmi rezolv situația. Faptul că dna Maia Sandu a ieșit personal astăzi, ea, și nu primul ministru, nu cel care conduce SIS-ul, a ieșit personal și a expus acest plan – ajută foarte mult, pentru că odată ce acest plan este devoalat e mai greu să fie pus în aplicare exact așa cum a fost gândit.

Prima etapă care trebuie parcursă este această probă de bună-credință – retragerea trupelor care sunt staționate ilegal pe teritoriul Transnistriei.

Vocea Basarabiei: Am citit și un interviu pe care îl acorda ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, dl Vasnețov spunea că ar fi gata Rusia să pună umărul la soluționarea problemei transnistrene. Întâmplător sau nu se readuce acest subiect acum în actualitate?

Radu Carp: Aici este strategia războiului hibrid pe care Rusia o stăpânește foarte bine, atunci când nu se poate manifesta propaganda prin media, pentru că Republica Moldova a închis o parte din posturile care propagau dezinformarea rusă, locul media este luat de diplomație. Asta s-a întâmplat și cu declarația dlui Vasnețov. Acolo unde media rusă penetrează mai bine, nu e nevoie de intervenția diplomaților, or faptul că domnia sa a intervenit pe un subiect atât de sensibil, dând și foarte multe detalii, cum ar dori să se implice Federația Rusă, arată că, din fericire, în momentul de față spațiul comunicațional din Republica Moldova este oarecum în siguranță, pe când la fondul problemei Federația Rusă a fost ani de zile într-un format de negocieri cu privire la regiunea transnistreană. Până în prezent nu a adus o contribuție care să reunească, nu a atins consensul, dar măcar atenția celorlalți parteneri. Cum poți să vii astăzi, la peste 30 de ani de la acest conflict, în condițiile în care forțele armate ruse nu s-au retras din Transnistria, și să spui că ești un negociator onest și vii cu soluții? Prima etapă care trebuie parcursă este această probă de bună-credință – retragerea trupelor care sunt staționate ilegal pe teritoriul Transnistriei.

Vocea Basarabiei: Și a mai spus Maia Sandu că Parlamentul de la Chișinău trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Ceva mai devreme în parlament a fost votată legea anti-separatism și cunoașteți reacțiile care au venit de la Tiraspol, au fost unele bolnăvicioase. De ce să se îngrijoreze autoritățile de la Tiraspol, pentru că a fost adoptată această lege?

Radu Carp: Legea aceasta trebuia adoptată mai demult, pentru că problema Transnistriei este una veche. În momentul de față există deschidere, nu aș spune că o deschidere mare, dar totuși există o deschidere din partea liderilor de la Tiraspol, care au realizat că marele pericol este Federația Rusă, de fapt, și au început să se angajeze într-un dialog cu autoritățile de la Chișinău. Cred că este doar începutul și cred că este nevoie de un mediator puternic european pentru a începe onest să se discute această problemă, cred că Republica Moldova trebuie să convingă Bruxelles-ul că este nevoie de un mediator special care să discute cu ambele părți și să arate pericolul reprezentat de agresiunea Federației Ruse și de potențialele amenințări și la adresa Transnistriei și cred că acest lucru se poate face cât mai rapid, pentru că tot ce se întâmplă, la tot ce asistăm în Republica Moldova în prezent se vede foarte bine și la Bruxelles și se realizează acest pericol. Trebuie trecut la pasul următor, așa cum s-a întâmplat în Georgia, de exemplu, atunci când a fost o situație mai tensionată reprezentanții la vârf ai Uniunii Europene s-au deplasat la Tbilisi și au încercat cu succes, de altfel, să aplaneze o situație care putea deveni conflictuală. Deci, cred că este momentul ca și România, și Republica Moldova să explice exact ce s-a întâmplat în aceste zile la Chișinău.

Vocea Basarabiei: România este interesată de securitatea Republicii Moldova, asta auzim cu regularitate. Ce ar putea să facă România pentru ca această securitate să nu fie una vulnerabilă?

Radu Carp: În primul rând, cred că evenimentele care au avut loc și care sunt în desfășurare la Chișinău oferă o nouă abordare, o nouă posibilitate de abordare, pentru că România până în momentul de față a abordat această chestiune a securității exclusiv din perspectiva aprovizionării cu resurse naturale, în vederea dobândirii independenței energetice de către Republica Moldova. Dacă acest scenariu se confirmă, cred că este nevoie ca Republica Moldova să fie integrată urgent și unei dimensiuni a spațiului european care nu a fost încă abordată, exact această dimensiune de securitate. Și aici sunt mai multe dimensiuni care pot fi activate în cazul Republicii Moldova, există formate de colaborare, de exemplu, inclusiv în domeniul apărării, la care Republica Moldova încă nu este parte, deși pot fi parte și state care nu sunt membre, această inițiativă de apărare comună europeană, există un mecanism de colaborare între serviciile de intelligence, de exemplu, sigur limitat la statele-membre, dar cred că trebuie deschisă discuția foarte onest că ar trebui să includă și statele-candidate, cel puțin, Ucraina și Republica Moldova. Deci, dacă se încep aceste discuții pe termeni de securitate sunt mai multe paliere care pot fi accesate. Până în prezent, Republica Moldova a abordat doar dimensiunea strict politică, din perspectiva negocierilor de aderare și perspectiva strict economică din aceeași perspectivă, însă cred că actuala situație justifică și trecerea la un nivel de colaborare mult mai intens între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Marea problemă a Republicii Moldova nu este componența guvernului, sunt absolut convins că se vor găsi persoane oneste și capabile, marea problemă a Republicii Moldova este la nivelul imediat inferior, pentru că una din marile probleme ale guvernului Gavrilița a fost tocmai aceasta – a avea experții și personalul calificat pentru a accelera integrarea europeană și lucrul acesta, din păcate, nu se rezolvă doar cu o tranziție de la un guvern la altul, e un efort de perspectivă.

Vocea Basarabiei: Și ce așteptări au partenerii externi, dar și ce așteptări ar trebui să aibă cetățenii Republicii Moldova de la noul guvern pe care ar putea să aibă șansa să-l conducă Dorin Recean?

Radu Carp: În primul rând, trebuie așteptată formula guvernamentală, dl Recean mai are, după calculele mele, încă 12 zile, cred că o va face mai devreme și cred că vor fi discuții foarte serioase – cine se va mai regăsi în echipa guvernamentală și cine o va părăsi, pentru că aici este surpriza plăcută, într-un fel, a ultimelor luni –  faptul că PAS are o rezervă de oameni competenți care pot prelua anumite portofolii. A fost mult scepticism la început legat de posibilitatea de a asigura aceste portofolii cu persoane competente și iată că până la urmă s-a dovedit că există acest rezervor. Marea problemă a Republicii Moldova nu este componența guvernului, sunt absolut convins că se vor găsi persoane oneste și capabile, marea problemă a Republicii Moldova este la nivelul imediat inferior, pentru că una din marile probleme ale guvernului Gavrilița a fost tocmai aceasta – a avea experții și personalul calificat pentru a accelera integrarea europeană și lucrul acesta, din păcate, nu se rezolvă doar cu o tranziție de la un guvern la altul, e un efort de perspectivă.

Vocea Basarabiei: Dar pe ce trebuie să-și focuseze activitatea noul cabinet de miniștri?

Radu Carp: Cred că principala prioritate este a avea un orizont foarte clar, un calendar de negocieri de aderare cu Uniunea Europeană. Sigur, nu știm când se va întâmpla acest lucru, dar ar fi foarte util să existe un asemenea calendar, să existe un screening, o evaluare completă a Republicii Moldova din toate perspectivele. Până acum au fost evaluări parțiale și, în opinia mea, ar trebui mai multă atenție acordată acestei formări profesionale a experților în aceste domenii. Aici e marea problemă, sunt mulți care se școlarizează, obțin o pregătire bună, apoi emigrează sau nu mai lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit. Aici cred că Republica Moldova, în colaborare cu România, ar trebui să accelereze toate aceste eforturi pe câteva dimensiuni complete. Și e foarte interesant că tipul acesta de formare profesională s-a mai făcut, deci, Republica Moldova are experiență și știe exact ce domenii ar trebui să fie acoperite, parte e și o formare profesională, dar cred că în privința aceasta a pregătirii, a formării continue asta ar asigura o rezervă de profesioniști de care Republica Moldova are nevoie mai mult decât oricând.

Vocea Basarabiei: Dar și securitatea trebuie să fie în vizorul guvernării, pentru că, așa cum avertiza și președinta Maia Sandu, Kremlinul ar putea să aducă surprize, și nu surprize plăcute? Și, apropo, în curând se face un an de la invazia Rusiei în Ucraina, cine și ce este Rusia de azi?

Radu Carp: Da, marea problemă a Republicii Moldova este că ani de zile s-a considerat că această neutralitate înseamnă dezarmare. Or, neutralitatea înseamnă, dimpotrivă, a fi pregătit oricând, a nu fi parte într-o alianță sau alta, dar a fi oricând pregătit de orice. Ce va fi pe 24 februarie, noi nu știm, așteptăm un discurs al președintelui Putin în această direcție, dar, spre deosebire de 24 februarie 2022, noi nu vedem o mobilizare masivă în jurul Ucrainei, noi nu vedem forțe proaspete care să fie pregătite de invazie pe scară largă. Probabil că actuala ofensivă se va intensifica, dar cu rezultate foarte modeste pe teren, însă aceste rezultate modeste vor fi contrabalansate de intensificarea propagandei de la Moscova.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.