VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Pavel Prisăcaru: Am avut în Republica Moldova un număr de peste 800 de mii de oi, iar acum sunt în jur de 200 de mii

„Mioriţă Laie-Bucălaie” este genericul unui festival care se va desfășura pe 29 și 30 octombrie la Cimișlia. Pavel Prisăcaru, președintele Federației Naționale a crescătorilor de ovine și caprine din Republica Moldova, a vorbit sâmbătă, 22 octombrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei că scopul acestui eveniment/festival, care a ajuns la a şasea ediţie, este de a promova îndeletnicirile, tradițiile și obiceiurile caracteristice sectorului de ovine şi caprine.

Președintele Federației a mai spus că cea mai mare problemă care există în sector este lipsa forţei de muncă. În aceste condiţii unica soluţie este modernizarea lui, trecerea la „cioban electric”, mulsul automat şi nu manual, iar păscutul să fie doar într-o plimbare, în rest hrana – pe stabulaţie.

„Dacă doi ani eram într-o cădere lină, acum începem a urca. Cetăţenii care sunt plecaţi în străinătate vor să revină acasă şi să investească în ramura ovinelor şi caprinelor. Satele Republicii Moldova s-au distrus că sa distrus zootehnia”,  declarat Pavel Prisăcaru.

Potrivit lui Pavel Prisăcaru, am avut în Republica Moldova un număr de 800 şi ceva de mii de oi, iar acum sunt în jur de circa 200 de mii. Dar, având susţinerea Ministerului Agriculturii pentru a înviora această ramură, preşedintele Federaţiei speră că în doi-trei ani vom ajunge să avem peste 300 de mii de ei.

„Avem foarte bune subvenţii, subvenţii pentru construcţia fermelor, pentru procurarea utilajului, pentru procurarea animalelor. Sigur, ramura încă este vie şi sigur încet o să o dezvoltăm. Eu cred că avem un viitor bun. Doi-trei ani în urmă nu era profitabilă ramura, brânza nu avea preţ, carnea nu avea preţ. Am început să vindem şi lână”, a afirmat preşedintele Federaţiei.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.