Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou se asociază cu mese bogate în bucate tradiționale. Pentru unele persoane aceste obiceiuri culinare sunt o plăcere, pentru altele generatoare de probleme ale sănătății. Recomandări privind corectitudinea unei mese de sărbătoare, fără a avea ulterior probleme de sănătate, a făcut sâmbătă, 24 decembrie, nutriționista Olga Cara, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei.
„Trebuie să ne aliniem la acea alimentație rațională, echilibrată, indiferent dacă este cu produse vegetale sau animalieră. Aplicăm corect acel orar al meselor și intervalul dintre acestea, chiar și înainte de sărbătoare. Deseori în aceste zile de sărbătoare papilele noastre gustative și olfactive cumva ne joacă festa în sensul sporii poftelor, a abuzului de alimente hipercalorice și desigur a meselor târzii. Și din acest punct de vedere trebuie să fin foarte atenți”, a declarat nutriționista.
Potrivit Olgăi Cara, excesul de alimente este cea mai mare greșeală a oamenilor, fiind notate de obicei cele mai frecvente care țin atât de cantitate, cât și de calitatea produselor consumate. „Dacă nu ne alimentăm cumpătat, rațional, echilibrat, contribuim la apariția unor complicații digestive”, a atenționat nutriționista.