Michelle Iliev, senior manager pe educație în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului, a vorbit sâmbătă, 12 august, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei despre profesiile tehnologizate ale viitorului, proces în care sunt antrenate cinci universități din Republica Moldova, pentru a ține pasul cu tranziția globală.
„Scopul este să aducem inovația în mare multe sectoare. Ca direcții mari avem industria creativă , IT, ingineria și educația. Ca să putem produce, ca țară, produse inovative și să dăm ceva lumii, avem în primul rând nevoie de oameni pe domeniile date. Țările care au investit în aceste direcții, și-au ridicat PIB-ul de 2-3 ori, au avansat economic, pentru că au dezvoltat niște produse pe care le vând oriunde în lume. Esența este în a mixa predarea împreună cu specialiștii din sectorul privat și a avea infuzie de tehnologii de ultimă generație. Nu putem să învățăm doar din cărți sau între patru pereți ai universităților. Învățăm acolo unde vom merge la lucru, mergem în companii, acolo unde este infuzia aceasta de tehnologii și unde se intersectează mediul academic cu cel privat”.
În opinia sa, societatea noastră are capacitatea să se adapteze noilor cerințe de pe piață și că în ziua de astăzi contează foarte mult viteza cu care te miști spre a accepta scimbările. „44% din joburile pe care le avem astăzi până în 2025 vor fi automatizate. Joburile se schimbă și o să se schime mai repede și tot mai repede. Unele o să dispară și altele o să apară. Cu timpul, multe joburi se automatizează. Trebuie să știm că învățarea chiar este pe tot parcursul vieții. Ea nu se termină odată cu luarea diplomei privind finalizarea studiilor. Inclusiv la nivel mondial, foarte multe locuri de muncă s-au redus odată cu această automatizare. Suntem într-un proces de tranziție continuă”.