VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Mariana Manolov-Tremasov: Astenia de toamnă tinde să afecteze implicarea atât la locul de muncă, cât și relațiile interpersonale

Psihologul Colegiului „Alexei Mateevici”, din orașul Chișinău, Mariana Manolov-Tremasov, a vorbit duminică, 18 septembrie, în cadrul programului informativ „Pulsul Basarabiei” despre astenia de toamnă.

În opinia specialistului, astenia de toamnă vine ca un răspuns al organismului la condițiile toamnei și că mai este cunoscută ca o tulburare sezonieră. „Mai des au de suferit femeile, decât bărbații. Astenia de toamnă tinde să afecteze implicarea noastră atât la locul de muncă, cât și relațiile interpersonale. Conform anumitor date propuse de către specialiști, diagnosticul de astenie de toamnă poate fi atribuit dacă ați avut aceleași simptome timp de trei sezoane la rând și dacă simptomele s-au ameliorat pe durata verii și a primăverii”, a spus Mariana Manolov-Tremasov.

Printre cauze, potrivit psihologului, pot fi: micșorarea zilei, scăderea luminii soarelui, scăderea temperaturilor etc., mai ales dacă persoana avut parte de o vară călduroasă, a fost la odihnă și spontan să răcește timpul, soarele mai puțin strălucește și ca rezultat parcă se așterne o dezamăgire. Psihologul a mai spus că mai vorbim aici și de hormonul numit melatonina, care reglează somnul și temperatura corporală. Producerea de melatonică crește odată și reducerea luminii solare și această creștere ulterior duce la scăderea hormonului serotonina, cunoscut ca hormon al fericirii.

„În momentul în care noi nu avem acest hormon, serotonina, prezent suficient în organismul nostru apare această stare mai empatică, mai obositoare, mai de motivatoare, lipsa de interes, sau de motivație pentru a realiza ceva. Este prezent acel sentiment de tristețe. Apar insomniile de cele mai multe ori. Sau, din contra, este nevoie de a dormi cât mai mult. Poate de asemenea să se manifeste prin senzația de oboseală și neputința de a face față activităților zilnice”, a spus psihologul.

Mariana Manolov-Tremasov a mai specificat că putem identifica ca simptome anumite dereglări alimentare, ca lipsa poftei de mâncare sau, din contra, un apetit crescut alimentar. Aceste simptome oamenii ar putea să le trăiască mai mult sau mai puțin intens, depinde foarte mult dacă mai există și alte situații care ar putea să declanșeze o anumită funcționalitate deficitară. Adică, aceste simptome să fie generate pe baza unor traume sau situații declanșatoare de crize sau tulburări fizice, psiho-emoționale. În cazul dat putem vorbi despre o formă de tulburare mai gravă.

„Astenia apare preponderent, iar cel mai important este ca să conștientizăm că există riscul să suferim de astenie sezonieră și să identificăm care ar fi acele resurse de care avem nevoie ca să revenim la starea inițială și să avem un echilibru psiho și fizic bun. Putem recurge la o alimentație corectă, sănătoasă, activități fizice zilnice, somnul la timp, anumite plimbări în aer liber. Foarte mult depinde de stilul și de modul de viață al fiecărei persoane. Contează să identificăm acele resurse de care are nevoie organismul ca să se simtă bine. Interacțiunea cu mediul social, cu persoanele dragi, este o resursă bună pentru a avea parte de serotonină”, a specificat Mariana Manolov-Tremasov.

Specialista este de părere că este o diferență în depresie și astenie. Depresia este o tulburare generată de un stres sau este o traumă foarte puternică și aceasta se întinde pe perioade mai lungi, când persoana pierde total orice interes, dorință și satisfacție față de viață. De prezența asteniei ne dăm seama că suntem obosiți, slăbiți de putere și nu avem chef de activități. În cazul depresiei, este vorba de tendința persoanei de a se izola în totalitate de toate activitățile.

„Trebuie să ne obișnuim cu ideea că sunt perioade mai puțin favorabile în activitatea noastră profesională sau personală. În cazul în care observăm că starea noastră nu se ameliorează, este binevenit să apelăm la un specialist, care ar putea să ne ajute să determinăm de unde vine această stare, ce se întâmplă cu noi și ce am putea să facem ca să revenim la starea anterioară, când ne simțeam mai bine. Asta doar în cazul în care ne dăm seama că nu putem să ne descurcăm de sine stătător, de o anumită perioadă de timp. Dacă acele simptome sunt prezente continue și persoana nu poate să facă față, nu poate să se concentreze, în momentul respectiv se cere a interveni ajutorul unui specialist. S-ar putea uneori ca astenia să provoace, să dezvolte depresia, de aceea contează să înțelegem cum funcționăm noi și dacă suntem vulnerabili la dezvoltarea depresiei”, a conchis psihologul.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.