VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Lucia Căpățînă: Dacă vom avea turism verde, vom avea o țară în care vom trăi în armonie cu natura, nu doar să utilizăm bunurile acesteia

Un ghid practic pentru presatorii de servicii privind dezvoltarea afacerilor în domeniul turismului verde, o broșură informativă despre turismul verde din regiunea transfrontalieră Cahul-Galați-Reni, dar și o hartă cu trei rute turistice aflate în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre, au fost lansate recent în scopul promovării turismului verde, inclsiv în Republica Moldova. Unul dintre autorii produselor informative, Lucia Căpățînă, expert în turism, a vorbit sâmbătă 10 iunie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, despre turismul din Republica Moldova, turismul verde sau ecoturismul, dar și despre turismul tradițional.

„Turismul verde, față de turismul tradițional, impune responsabilitate, pregătire prealabilă minuțioasă la activitatea turistică, atât ca prestator de servicii, cât și în calitate de consumator. Este acea formă de turism care propune activități turistice cu un impact minim negativ asupra mediului natural, asupra comunității locale, promovează respectul față de tot ceea ce vizitează, consumă etc. Diferența dintre turismul clasic și unul verde, prietenos mediului, în primul rând se manifestă prin modul de comportament, nivelul de responsabilitate și respect al turiștilor față de mediul natural și cultural. Un rol important îl au totuși și prestatorii de servicii”.

Potrivit expertului în turism, turismul verde poate deveni un instrument eficient de redresare a mediului natural – prin reducerea poluării apelor, solului, aerului sau chiar reabilitarea acelor spații poluate pentru a fi capabili de a le integra în turism. „Există potențial, iar comunitatea locală are un rol important în acest sens”.

Referitor la ghidul practic pentru presatorii de servicii privind dezvoltarea afacerilor în domeniul turismului verde, broșura informativă despre turismul verde din regiunea transfrontalieră Cahul-Galați-Reni, dar și referitor la harta celor trei rute turistice aflate în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre, Lucia Căpățînă a spus că acestea sunt destinate tuturor prestatorilor de servicii turistice, pentru a dezvolta forme de turism verde, pentru studenți, să-și aprofundeze cunoștințele, dar și pentru orice cetățean, dornic de a exploata regiunea de sud a țării.

„Republica Moldova, dacă va avea turism verde, prietenos mediului, va fi o țară frumoasă; cu peisaje spectaculoase; fără deșeuri în arii naturale, deoarece acestea sunt un patrimoniu comun al tuturor de care trebuie să avem grijă; cu oameni fericiți atât pe partea de consumator, ca turist, cât și partea de prestator, ca proprietar de afaceri cu acele beneficii economice care i-ar permite să continue și de ce nu să își extindă spectrul de activități turistice. Va fi o țară în care vom trăi în armonie cu natura, nu doar să utilizăm bunurile acesteia – lemn de foc, distrugerea plantelor sau mai mult, comercializarea speciilor de plante rare, cum ar fi ghiocelul, exploatarea fondului cinegetic prin vânarea unui număr mai mare de indivizi din speciile de vânat decât este permis etc”.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.