VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

AUDIO/ Gardul înalt, camera de filmat, războiul din Ucraina

Mă plimb deseori într-un sector al capitalei cu case impozante, case foarte scumpe. Multe din acele castele sunt împrejmuite cu garduri înalte și solide, impenetrabile, construite parcă pentru a respinge un atac armat periculos. Pe deasupra, casele impozante au și camere de filmat, și câini supărați. E un soi de apărare triplă: gardul, câinele și camera de filmat. Și nu cumva stăpânii mai au în case și niște arme? Mă întreb deseori ce anume îi face să se baricadeze în acest fel. Ce frică imensă?

Să remarcăm că aceste apărări triple sau chiar cvadruple apar mereu în ciuda vorbelor despre moldovenii blajini și bonomi, drepți și buni la suflet. Și totuși o teamă ne face să construim aceste zăgazuri, căci în adâncul sufletului știm că moldoveanul bun și blajin poate fi rău și meschin, că poate fi hoț sau agresor. Mai e probabil și convingerea că statul de aici e decorativ și că cel mai bine e să te aperi tu însuți.

Ei bine, iată că din februarie 2022, toate aceste garduri și camere de filmat, toți acești câini nu ne mai asigură securitatea deplină. Gardurile și camerele de filmat te ajută să descurajezi un hoț moldovean, dar sunt inutile dacă, Ferească Dumnezeu!, vine un Kalibr lansat de ruși, dacă armata invadatoare ajunge la porțile Chișinăului. Unii pesemne și-au dat seama abia acum că nu numai propria ogradă contează, ci și ce fel de lume se întinde dincolo de gardul înalt. Și iată așa am ajuns să înțelegem că apărarea adevărată nu înseamnă doar garduri și câini, ci și UE sau chiar NATO. Mulți acum se întreabă dacă integrarea în UE, fără a fi parte a NATO, ne poate ajuta în cazul unei agresiuni rusești. Cred că merită să ne gândim la asta.

Altminteri, sunt suficiente semne că războiul din Ucraina nu se va termina foarte curând. Iar Rusia, e evident, vrea să mai ocupe alte teritorii. Deunăzi, un expert militar rus, Hodarionok, explica cu seninătate, în Gazeta.ru, cum ar trebui să acționeze rușii pentru a acapara Nikolaiev și Odesa, în ce condiții Rusia ar putea să ocupe întreg litoralul ucrainean la Marea Neagră. Și ce urmează după Odesa? Toate avertismentele pe care ni le trimite Kremlinul în ultima vreme ne spun clar că va urma Chișinăul. Prin urmare, e timpul să ne ițim de după gardurile înalte garnisite cu camere de filmat și să ne gândim ce putem să facem. Nu cred că ne putem permite luxul să reflectăm ani de zile. Parcă am pornit spre UE, dar e suficient să facem doar asta?

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.