VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Experți și primari despre taxa pentru folosirea drumurilor: „Modificarea bugetară oferă mai multă autonomie financiară APL-urilor”

În 2023, taxa pentru folosirea drumurilor va ajunge integral în bugetele locale și va putea fi folosită și în alte scopuri decât infrastrucura drumurilor. Încasările din această taxă, achitată de posesorii autovehiculelor înmatriculate în R. Moldova, vor fi transferate din bugetul de stat în cele locale cu destinație generală și nu specială, cum este în prezent. Astfel, primăriile vor avea libertatea să decidă unde alocă aceste fonduri. Măsura este prevăzută în politica bugetar fiscală bugetul pentru anul viitor elaborată de Guvern și aprobată în prima lectură de Parlament. 

Primara orașului Drochia, Nina Cereteu, a precizat într-un comentariu pentru Vocea Basarabiei că schimbarea modului în care sunt transferate încasarile din taxa pentru folisirea drumurilor este o revendicare mai veche a edililor care vor să utilizeze acești bani mai eficient, inclusiv sub formă de contribuții locale în proiecte de infrastructură mai mari.

„Avem foarte multe proiecte, chiar și cu finanțare externă, unde contribuția este foarte mare și primăriile nu au posibilitatea să o achite. Aceste transferuri cu destinație specială pentru drumuri sunt un pic mai mari în orașe, dar în sate ele reprezintă 200-300 de mii. Vă dați seama că nu prea pot fi făcute mari lucrări de reparare a drumurilor cu aceste sume. Dar sub formă de contribuții la proiecte este o sumă destul de impunătoare cu care pot fi aduse milioane în localitate”, explică Nina Cereteu.

„Vă asigur că aceste fonduri nu vor fi utilizate contrar destinațiilor pentru că fiecare primar își dorește să repare străzile, să aibă drumuri amenajate, să aibă tehnică în dotare cu ce să întrețină drumurile în localitate”, dă asigurări primara.

Ministerul Finanțelor a recomandat folosirea banilor pentru drumuri, prioritar

Primarul de Feștelița, raionul Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu precizează că Ministerul Finanțelor a transmis o circulară administrațiilor locale care prevede ca transferurile să fie în continuare planificate pentru întreținerea drumurilor, în mod prioritar.

„Această obligație rămâne, dar banii vor putea fi folosiți inclusiv ca contribuții la proiectele pentru drumuri atrase din alte surse. Până acum erau prevăzuți doar pentru cheltuieli de întreținere curentă, iar odată ce vor veni ca transferuri cu destinație generală, funcția lor va fi mai largă”, explică edilul.

„Diferența dintre transferurile generale și cele speciale este că până acum banii veneau în baza facturilor pe care trebuiau să le achite primăria pe compartimentul drumuri. Acum vor fi transferați lunar în conturile primăriei. Încă o particularitate e că soldurile nevalorificate rămâneau în bugetul de stat, până acum, iar potrivit prevederilor noi, banii vor fi transferați integral în conturile primăriei, indiferent dacă au avut sau nu loc lucrări pe acest compartiment”, adaugă Tudoreanu.

Primăriile nu vor mai rata aceste fonduri, dacă nu le valorifica în anul bugetar

Schimbarea modului în care sunt transferate încasările din taxa pentru drumuri soluționează mai multe probleme cu care se confruntă administrațiile locale, susține directorul executiv al Congresului Autorităților Locale (CALM), Viorel Furdui. El spune că primarii vor putea să adune aceste fonduri pentru lucrări mai ample și mai calitative de reabilitare a drumurilor.

„În prezent acești bani ești obligat să-i cheltui în anul bugetar, în caz contrar îi pierzi”, precizează Furdui. „Riscurile despre care se vorbește că acești bani vor fi folosiți în alte domenii sunt foarte mici pentru că infrastructura drumurilor este o prioritate primordială pentru administrația locală.

Acești bani în formula în care se propune acum pot fi considerați ca un buget pentru dezvoltare locală. Vor putea fi folosiți la proiecte mai mari de infrastructură, inclusiv pentru aprovizionare cu apă, de exemplu, pentru că uneori trebuie mai întâi să tragi țevile sub pământ după care să pui asfaltul.

În opinia noastră, asta va spori eficiența folosirii acestor bani”, afirmă Viorel Furdui.

Primarii obțin o autonomie financiară mai largă

Expertul Adrian Ermurachi, co-director executiv al Institutului pentru politici și reforme europene (IPRE) spune că modificarea bugetară oferă mai multă autonomie financiară autorității publice locale care va avea libertatea să decidă unde să aloce mijloacele acumulate din taxele pentru folosirea drumurilor. Expertul optează însă pentru păstrarea destinației acestor transferuri.

„Cred că păstrarea lor exclusiv pentru infrastructura rutieră era corectă în condițiile în care șoferii achită această taxă anume ca să se îmbunătățească infrastructura rutieră, dar nu ca să se folosească în alte scopuri. Atâta timp cât bani sunt colectați anume pentru infrastructura drumurilor, ei acolo trebuie utilizați”, opinează expertul.  

Vitalie Rapcea, director program „Infrastructură Economică și de Mediu” la Centrul analitic independent Expert-Grup consideră că specificarea expresă a destinației transferurilor din taxa pentru drumuri încalcă principiul autonomiei locale. 

„Vorbim totuși despre un proces de descentralizare în care administrației publice locale de nivelul întâi îi sunt delegate competențe în ceea ce privește administrarea drumurilor și mijloacele au fost alocate nemijlocit abia în 2017 prin modificarea legii fondului rutier și a celei privind mijloacele publice locale.

Destinația era una specială, în exclusivitate pentru drumuri, dar specificarea acestei destinații încalcă totuși principiul autonomiei locale. Consiliul local împreună cu primarul sunt cei care decid modul în care se finanțează drumurile din intravilanul localităților”, explică expertul.

Potrivit lui, temerea că administraţiile locale ar putea folosi aceşti bani în domenii pe care le consideră mai importante decât drumurile este una justificată. Exista însă un risc mai major, dar care nu s-a adeverit, cel ca alte transferuri cu destinație generală către bugetele locale să fie diminuate.

„În ultima redacție a politicii bugetar fiscale prezentată în ședința guvernului din 7 decembrie am observat că aceste transferuri cu destinație generală din taxa pentru drumuri sunt suplimentare și nu vin să diminueze celelalte transferuri cu destinație generală. Aceasta era principala îngrijorare. Să nu fie un joc cu sumă nulă, adică să zicem că transferăm aceste mijloace cu destinație generală, dar de fapt să nu avem creșterea transferurilor către bugetele locale”, spune Vitalie Rapcea.

Peste 18,5 milioane de lei vor ajunge în bugetele locale

În 2023, transferurile cu destinație generală către bugetele locale vor constitui peste 18,5 milioane de lei, dintre care aproape 676 de mii de lei din contul taxei pentru folosirea drumurilor.

„Până acum aceste tranzacții erau cu destinație specială ceea ce crea dificultăți în utilizarea eficientă a acestor mijloace deoarece sumele destinate drumurilor pentru majoritatea din autoritățile publice locale de nivelul întâi nu erau suficiente pentru a crea proiecte care pot aduce un impact pe rețeaua drumurilor”, a explicat ministrul finanțelor Dumitru Budianschi în plenul parlamentului înainte de votul în prima lectură a legilor bugetare.

„Acum autoritățile pot să utilizeze aceste mijloace ca cotă parte în proiectele finanțate din alte surse, alte bugete sau prin proiectele externe, de asemenea pot să utilizeze aceste resurse și în alte scopuri decât domeniul drumurilor dacă au alte priorități”, a mai precizat Budianschi.

O altă măsură bugetară menită să sporească autonomia financiară la nivel local prevede anuarea cotelor maxime la impozite pe bunuri imobiliare și impozitului funciar cu acordarea dreptului autorităților publice locale de a stabili cuantumul acestor taxe pentru o perioadă de 3 ani. 

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.