Un șir de activități și evenimente în întreaga lume, pentru a spori nivelul de cunoștințe despre prevenirea mortalității premature cauzată de bolile cardiovasculare, inclusiv de inimă și de accidentul vascular cerebral, au fost desfășurate la 29 septembrie, la Chişinău, fiind marcată astfel Ziua Mondială a Inimii. Elizaveta Varzari, medic la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), a vorbit sâmbătă, 30 septembrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei, despre inimă, bolile de inimă și cum trebuie cetățenii să aibă grijă de inima lor.
Medicul a afirmat că bolile cardiovasculare, deja pe parcursul a două decenii, se mențin constant-stabil înalte, și sunt printre principalele cauze de deces în rândul bolilor netransmisibile. Anual fiind în jur de 55% din decesele cauzate de bolile netransmisibile. 85% din decesele înregistrate aici în Republica Moldova, deci cele mai frecvent întâlnite, sunt accidentele vasculare cerebrale.
„Mai avem infarctul miocardic acut, avem cardiopatiile eschemice acute și cronice, avem și hipertensiunea arterială. Toate acestea sunt grave probleme de sănătate pe care noi trebuie să le prevenim ca să nu avem această dizabilitate. Ele cumva afectează oamenii în a face careva acțiuni. Și-n Republica Moldova este alarmant faptul că în jur de 30% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare se înregistrează în rândul persoanelor apte de muncă, care are un impact negativ asupra pieței muncii”, a spus medicul de la ANSP.
Potrivit Elizavetei Varzari, în Republica Moldova nu există o colaborare intersectorială. Lipsește legătura dintre nivelul de politică, nivelul de finanțe și nivelul de sănătate. Fiecare lucrează pe cont propriu Iar, dacă ne dorim să avem o schimbare de situație într-o direcție, trebuie să fie implicați mai mulți actori. Incusiv, fiecare dintre noi are partea sa contributivă.