Luna octombrie este perioada când în Republica Moldova se desfășoară campania de conștientizare a cancerului mamar. Femeile sunt îndemnate să acorde o atenție sporită propriei sănătăți, pentru că anume metoda prevenției și diagnosticarea precoce cresc rata de succes a vindecării în cazul depistării cancerului la sân. Elizaveta Varzari, medic la Agenția Națională de Sănătate Publică, a spus sâmbătă, 7 octombrie, în cadrul programului informativ Pulsul Basarabiei că femeiloe din Republica Moldova nu cunosc, din păcare, unde și când anume trebuie să se adreseze.
„Ar trebui să batem alarma. Lipsa de comunicare, să spună ce se întâmplă, afectează negativ și fac să avem cazuri de cancer. Nu trebuie să tăcem, tăcerea duce la consecințe grave. În Republica Moldova, incidența prin cancer mamar în anul 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 mii locuitori, sau 1307 persoane/cazuri depistate primar. La evidența medicală în anul 2022 se aflau 11488 de persoane cu cancer de sân, prevalența fiind de 452,5 cazuri la 100 mii populației. Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100 mii populație, plasând pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer”, a spus medicul.
Potrivit Elizavetei Varzari, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer este cel mamar, iar depistarea precoce a cancerului mamar poate contribui la vindecarea completă sau îmbunătățirea categorică a prognosticului. Afecțiunea oncologică are șanse de vindecare, dacă este depistată la timp și tratamentul se inițiază imediat.