VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Dina Ciubotaru: Ziua persoanelor vârstnice ne atrage atenţia asupra necesităţii de a schimba abordarea în raport cu acest grup de populaţie

Dina Ciubotaru, manager de program la HelpAge Interntional Moldova, a spus duminică, 2 octombrie, în cadrul programului  informativ Pulsul Basarabiei că ziua de 1 octombrie, când este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, ne atrage atenţia asupra nevoii de a ne schimba abordarea asupra acestui grup de populaţie şi de a face tot posibilul ca măsurile pe care le realizăm în societate şi în politici publice să apere dreptul acestor persoane.

Potrivit reprezentantei HelepAge International Moldova, Republica Moldova nu este o exceţie. La fel are un proces de îmbătrânire a populaţiei. Ponderea persoanelor de 60 de ani şi mai mult este în creştere şi va continua să crească în următorii 20 de ani conform prognozelor statistice.

La moment, spune Dina Ciubotaru, practic fiecare a patra persoană de vârsta de 60 de ani în Republica Moldova, iar către 2040 ne aşteptăm ca chiar fiecare a treia persoană să aibă 60 de ani şi peste.

,,Nu mai putem face politicile în modul în care le-am făcut până acum. Trebuie să schimbăm şi serviciile şi specialiştii. Comparând cu alte ţări, Republica Moldova nu a reuşit să aibă o dezvoltare economică, fiind o ţară cu venituri mici şi mijlocii – a îmbătrânit, lucru accentuat de migraţia populaţiei.

Din păcate, dacă în alte ţări persoanele în etate reuşesc să trăiască vieţi mai lungi, deci au o speranţă de viaţă mai mare, atunci în Republica Moldova nu putem să ne lăudăm la acest capitol”, a menţionat Dina Ciubotaru.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.