VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO / Alina Andronache de Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural: Femeile din mediul rural se confruntă cu foarte multe bariere

Din anul 2008, Ziua internațională a femeilor din mediul rural este sărbătorită pe 15 octombrie. Scopul instituirii acestei zile a fost de a conștientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale. Această zi mai recunoaște și „rolul critic și contribuția femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare și eradicarea sărăciei rurale”. Despre femeile din mediul rural al Republicii Moldova a fost emisiunea de sâmbătă „Pulsul Basarabiei”, unde Alina Andronache, de la Centrul Parteneriat de Dezvoltare, a spus că femeile din mediul rural au o contribuție enormă la bunăstarea gospodăriilor din comunitățile rurale. Însă, mai spune Alina Andronache, deși au un rol foarte important, politicile implementare nu abordează inter secțional femeile. 

„Femeile din mediul rural se confruntă cu foarte multe bariere. La general, trebuie să înțelegem că nivelul egalității de gen este încă departe să atingă o egalitate absolută. Avem încă foarte mult de lucrat. Domeniul unde femeile se confruntă cu cele mai mari inegalități este piața muncii. Însă, cu siguranță, femeile din mediul rural se confruntă și cu mai multe bariere legate de vulnerabilitate, sărăcie, violență, acces restricționat la finanțe, participarea lor limitată la procesul decizional etc”, a spus Alina Andronache.

Reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare a mai menționat că femeile din mediul rural, cu regret, au mai puține oportunități cu privire la piața muncii, la servicii de îngrijire, de sănătate calitative, inclusiv la servicii de sănătate reproductivă. „Cu cât localitatea este mai mică, cu atât accesul la orice fel de servicii este mai îndepărtat. Poate și din această cauză statisticile arată că avem un număr atât de mare de femei care primesc zilnic diagnoze tulburătoare de cancer de col uterin, cancer mamar, dar și cervical etc”, a afirmat Alina Andronache.

Autor

  • Maria Procopciuc

    A activat în calitate de reporter la Agenția de știri Info Prim Neo, astăzi Agenția de presă IPN. Din 2017 și până în prezent moderează emisiunile „Iarba verde de acasă”, „Pulsul Basarabiei”, „Doină, dor și omenie”, emisiuni cu tentă socială, culturală, muzicală.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.