VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Atenție! Pescuitul la copcă devine periculos în condiții de temperaturi oscilante. Recomandările IGSU

În ultimele zile se atestă temperaturi oscilante, preponderent pozitive pe parcursul zilei. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează repetat amatorii de pescuit la copcă că aflarea pe gheața subțire a bazinelor acvatice este periculoasă și îi îndemnă să nu se expună la riscuri.

Potrivit informațiilor IGSU zeci de persoane sunt întâlnite zilnic pe lacurile și iazurile din țară, iar acestea își pun viața în pericol alegând să pescuiască și să se afle pe lacurile și iazurile înghețate.

Pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm. În condiții de temperaturi oscilante, preponderent pozitive pe parcursul zilei, aflarea pe suprafața acesteia nu este sigură. Totodată specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă. Mai mult, pentru prevenire riscului de prăbușire trebuie evitată aglomerația de persoane pe gheață, dar și săriturile pe podurile de gheață deteriorate.

În cazul în care pescarii aleg să se expună, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndemnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia și prin metoda rostogolirii să iasă la mal. În situații de risc oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.