Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Astfel, salvatorii avertizează cetățenii că gheața fragilă pe suprafața bazinelor acvatice prezintă un pericol pentru viață, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus.
Mai mult, oamenii sunt îndemnați să evite aflarea pe gheața iazurilor și râurilor, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri.
Amatorii de pescuit sunt rugați să fie foarte prudenți și să respecte regulile de comportament pe gheață, iar în timpul deplasării și pescuitului în grup să păstreze distanța de cel puțin 3-5 metri unul de la altul. Totodată, pescarii sunt îndemnați să fie echipați cu mijloace de salvare, să aibă la dispoziție o funie de 12-15 metri, o bârnă lungă și o scândură lată.
De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată minorilor, care sunt cei mai expuși riscului de prăbușire sub gheață. În acest sens, maturii sunt îndemnați să interzică copiilor aflarea și jocul pe gheața bazinelor acvatice, dar și patinajul sau plimbările cu sania.
Totodată, în vederea evitării cazurilor tragice, nu se permite aflarea pe mal, unde sub zăpadă pot exista fisuri, găuri sau aer acumulat sub stratul format, fiind pericol de prăbușire.