VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Astăzi, populația globului atinge cifra de 8 miliarde

15 noiembrie, este ziua în care planeta noastră schimbă prefixul și ajungem să fim 8 miliarde de oameni pe planetă. Estimările inițiale spuneau că se va ajunge la această cifră abia în 2025 dar acest prag a fost atins cu trei ani mai devreme. Totodată, specialiștii atrag atenția că resursele se împuținează.

Un factor important al acestei creșteri este speranța de viață tot mai mare. În 1.800, un om trăia în medie doar 30 de ani. 100 de ani mai târziu, logevitatea la nivel mondial a ajuns la 72,3 ani, iar pentru 2050, demografii estimează că va crește cu încă 5.

Potrivit ONU, se accentuează și inegalitățile de pe glob. Dacă europenii și americanii îmbătrânesc, africanii și asiaticii, în special indienii, ajung la populații record.

Totodată, se estimează că populația mondială va ajunge probabil la 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050.

Mai mult de jumătate din creșterea prognozată a populației mondiale în următoarele decenii va fi concentrată în opt țări – Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Republica Moldova se confruntă cu o scădere a numărului populației

În timp ce la nivel global numărul populației crește, Republica Moldova, la fel ca alte țări din Europa Centrală și de Est, se confruntă cu o scădere a numărului populației.

Se întâmplă din varii motive, inclusiv pe fonul emigrării persoanelor de vârstă reproductivă, scăderii ratei fertilității și a îmbătrânirii populației.

Potrivit Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), această etapă care are impact asupra populației de pe întreg globul, reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra tendințelor demografice cheie care au loc în Republica Moldova – fertilitate, speranță de viață, migrație, îmbătrânirea populației etc. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.