VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Zelensky, la Summit-ul G20 din Bali: Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky le-a spus liderilor mondiali la summitul G20 de la Bali „războiul distructiv al Rusiei să înceteze, transmite BBC.

Zelensky a pledat, de asemenea, pentru prelungirea unui acord semnificativ de export de cereale care urmează să expire în curând.

Zelensky a apărut într-un discurs video transmis liderilor adunați pe insula indoneziană. Vladimir Putin, liderul Rusiei - membru al G20 - a refuzat să participe și l-a trimis în schimb pe ministrul său de externe Serghei Lavrov. În discursul său, raportat pentru prima dată de AFP, Zelensky a spus: „Sunt convins că acum este momentul în care războiul distructiv rus trebuie și poate fi oprit”. El a subliniat o serie de strategii, inclusiv asigurarea siguranței nucleare și alimentare, încetarea ostilităților și prevenirea escaladării. El s-a adresat în mod repetat liderilor drept „G19” - excluzând în mod clar Rusia. Principala dintre cererile sale a fost o prelungire a ceea ce este cunoscut sub numele de acordul cu cereale la Marea Neagră, încheiat în iulie între Organizația Națiunilor Unite și Rusia.

S-a asigurat că exporturile de alimente blocate în porturile ucrainene de navele de război rusești pot fi expediate. ONU spune că de la începutul acordului, 10 milioane de tone de cereale și alte alimente au fost exportate cu succes, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale. Dar acordul expiră pe 19 noiembrie. Vorbind marți la o sesiune a G20 privind securitatea alimentară, dl Zelensky a spus că acordul ar trebui prelungit pe termen nelimitat, „indiferent când se încheie războiul”.

„Dreptul la hrană este un drept fundamental al oricărei persoane din lume”, a spus el, propunând extinderea acordului în alte porturi din regiunea Mykolaiv.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.