VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Asociația Judecătorilor, îngrijorată de declarațiile lui Dorin Recean: Atacurile aduse magistraților subminează încrederea în justiție

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu o reacție, după ce premierul Dorin Recean a criticat decizia de ieri a Curții de Apel Chișinău prin care a fost anulată decizia Comisiei Situații Excepționale prin care Partidul „Șansă” a fost scos din cursa electorală cu doar două zile înainte de scrutinul local din 5 noiembrie. 

Într-o declarație remisă presei, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare și dezaprobare față de recentele declarații ale premierului.

Declarațiile lui Dorin Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina în contextul unei decizii a Curții de Apel, constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare. Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar”, se arată în declarație.

În acest sens, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova solicită respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare.

Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova va sesiza nu doar Ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave, pentru a aduce la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare. În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din Republica Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, mai notează sursa citată.

Amintim, ieri, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea CSE, adoptată în 3 noiembrie, cu două zile înainte de alegeri, prin care toți candidații Partidului „Șansă” au fost excluși din scrutin. Guvernul a anunțat deja că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.