VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Asociația Judecătorilor cere CSM să ia atitudine în cazul atacurilor la adresa justiției

Asociația Judecătorilor a solicitat, printr-un demers oficial, Consiliului Superior al Magistraturii să constate „atacurile la adresa independenței justiției și să ia măsuri pentru a apăra principiile statului de drept și independența sistemului judiciar”.

În demers, CSM-ului i se solicită să pună în discuție aceste probleme la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare și să solicite sprijin în promovarea și protejarea independenței justiției în Republica Moldova.

„În aceeași ordine de idei, s-a cerut CSM-ului să faciliteze un cadru de dialog între puterile statului pentru a asigura respectarea principiilor separației puterilor și independenței judiciare, în vederea consolidării statului de drept. Potrivit Legii nr. 947/1996, Consiliul Superior al Magistraturii este un organ independent, format în vederea organizării şi funcționării sistemului judecătoresc, şi este garantul independenței autorității judecătorești”, se arată în comunicatul organizației.

Potrivit Asociației Judecătorilor, acest demers a fost depus în urma recentelor declarații ale premierului Dorin Recean, care pot fi interpretate ca „atacuri la adresa independenței judiciare”.

„Aceste comentarii, exprimate public în cadrul discursurilor sale, inclusiv în cel mai recent din 14 februarie 2024, subminează principiul separației puterilor în stat și afectează grav principiul independenței judiciare. În opinia AJRM, care reprezintă peste 200 de judecători, aceste acțiuni contravin angajamentelor Republicii Moldova față de principiile statului de drept și independența sistemului judiciar, esențiale pentru funcționarea unei democrații sănătoase și a unei societăți echitabile”, se mai arată în demers.

Asociația reiterează necesitatea ca toți actorii statului, inclusiv executivul, să respecte aceste principii fundamentale, să asigure un dialog constructiv și să evite orice formă de presiune sau interferență care ar putea afecta imparțialitatea și eficacitatea justiției.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.