Asociația „Forța Fermierilor” contestă mai multe acțiuni pe care și le-a atribuit comisia specială pentru analiza problemelor agricultorilor, creată la nivelul Ministerului Agricultorilor. Organizația este nemulțumită și va cere explicații structurii în legătură cu transmiterea informațiilor confidențiale despre datoriile agenților economici tuturor instituțiilor bancare și celor de microfinanțare.
Subiectele urmează să fie abordate la cea de-a doua ședință a comisiei, care va fi organizată mâine, 12 ianuarie.
„Reprezentanții Forței Fermierilor vor aborda tranșant problema eficienței Comisiei în contextul lipsei competențelor juridice ale acestei și vor solicita un plan de acțiuni țintite pentru ajutor individual la fiecare agricultor, care a fost inclus în lista. Așa cum au promis prim-ministru și ministru al agriculturii. Totodată, vom cere explicații în privința transmiterii listei fermierilor cu datoriile la toate băncile, organizațiile de microfinanțare și furnizori de inputuri. Informația confidențială cu restanțele individuale ale agricultorilor a ajuns la mai multe instituții financiare de creditare si la companiile, care aprovizionează agricultura cu resurse necesare producerii. Acest lucru a înrăutățit și mai mult starea fermierilor , incluși în listă”, a scris directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.
Totodată, intenționează să discute problema eliberării certificatelor de către Serviciul Hidrometeorologic, necesare la eliberarea avizelor ce confirmă situația de forța majoră pentru fermierii.
„Instituția respectivă cere câteva mii lei pentru fiecare certificat. Aceste cheltuieli sunt insuportabile pentru mai mulți agricultori, care se află în incapacitate de plată”, a precizat Alexandru Slusari.
Amintim, comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri a pus la dispoziția creditorilor informații despre 121 de agenți economici care au probleme de plată. Totodată, Ministerul Agriculturii a anunțat că trei bănci și un furnizor de inputuri s-au arătat dispuși să vină cu soluții ce se referă la modificarea condițiilor inițiale de plată „pentru a face ratele mai ușor de gestionat pentru agricultori”.