VOCEA CARE NE UNEȘTE

Asigurarea cu apă și canalizare este una din necesitățile de bază inclusă în programul „Satul European”

Executivul a adoptat, miercuri, 492 de proiecte de dezvoltare regională și locală, care fac parte din programul ”Satul European”. Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au comunicat că numărul mare al proiectelor depuse a depășit așteptările autorităților centrale și din acest motiv a fost selectat câte un proiect pentru fiecare localitate. Lucrările pentru majoritatea proiectelor vor începe chiar din luna septembrie și sunt prevăzute pentru perioada 2022-2023. Ele vor fi finanțate din Fondul național privind dezvoltarea regională și locală (FNDRL).


Reprezentanții Guvernului spun că a fost selectat doar câte un proiect pentru fiecare localitate, întrucât statul nu dispune de suficiente fonduri pentru a finanța toate necesitățile autorităților publice locale.

Printre proiectele aprobate se regăsesc cele care țin de asigurarea cu apă potabilă; de instalarea iluminatului public; de elaborarea planurilor urbanistice generale; de instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei, folosind resurse regenerabile; de construcția, renovarea/reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice; de construcția, reconstrucția edificiilor sportive, centrelor de îngrijirea copiilor, persoanelor în etate și a persoanelor cu nevoi speciale; de cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.

Pentru finanțarea proiectelor se vor utiliza mijloacele financiare alocate în FNDRL, în valoare de două miliarde lei. Suma este de 4 ori mai mare față de investițiile în dezvoltarea locală de anul trecut.

Șefa statului a publicat un mesaj video în care a anunțat că mai bine de jumătate din localitățile din R. Moldova vor implementa proiecte de dezvoltare locală, finanțate în cadrul programului „Satul European”, care a fost lansat în luna martie.

Articole similare

spot_img

cele mai populare