VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Armata din Serbia în stare de alertă pe fondul tensiunilor cu Kosovo

Ministrul Apărării a declarat că președintele Aleksandar Vucic „a ordonat Armatei Sârbe să fie la cel mai înalt nivel de alertă de luptă, adică să fie gata pentru situația utilizării forței armate”, scrie Agerpres. Numărul soldaților de la granița cu Kosovo a fost ridicat de la 1.500 la 5.000.

„Situaţia de acolo este complicată”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, la televiziunea Pink duminică seară, în drum spre Raska, la zece kilometri de frontiera cu Kosovo.

El a adăugat că este nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative”, termen folosit de autorităţile sârbe pentru a desemna graniţa cu Kosovo.

Şi Ministerul de Interne sârb a indicat că „toate unităţile” vor intra „imediat sub comanda şefului Statului Major”.

Nu este însă prima dată, în ultimii ani, când Armata Sârbă este pusă în alertă avansată, ultima de acest fel fiind acum o lună, în noiembrie, când sârbii au pretins că în spațiul lor aerian ar fi pătruns drone venite din Kosovo.

De la finalul săptămânii trecute, poliția și alte unități de securitate din Serbia sunt “pregătite să fie intre sub comanda șefului de stat major al armatei”, potrivit sursei citate.

În Kosovo trăiesc aproximativ 120 de mii de etnici sârbi, concentrați în nordul provinciei, care are o populație totală de 1,8 milioane de oameni. În 2008, fosta provincie sârbă și-a declarat independența, dar Belgradul, nu o recunoaște.

La 26 decembrie, forța NATO de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) a anunțat că persoane necunoscute au deschis focul asupra unei patrule, dar niciunul dintre militarii NATO nu a fost rănit.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.