VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Argentina refuză să adere la blocul geopolitic mondial BRICS

Proaspătul lider ultraliberal al Argentinei, Javier Milei, a anunțat că țara sa nu va adera la blocul ţărilor emergente, BRICS, din care fac, în prezent, parte puterile mondiale Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud. Prin această decizie, președintele argentinian a inversat abordarea guvernului anterior de centru-stânga, relatează AFP.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva – precum şi celorlalţi membri ai blocului (Rusia, India, China şi Africa de Sud) – Javier Milei „îl informează că încorporarea Republicii Argentina în BRICS ca membru cu drepturi depline începând cu 1 ianuarie 2024 nu este considerată oportună” de guvernul său.

În timpul campaniei electorale, candidatul Milei a precizat că Argentina nu va adera la BRICS, dacă va fi ales, afirmând că refuză „să încurajeze contractele cu comuniştii, deoarece aceştia nu respectă bazele comerţului liber, ale libertăţii şi ale democraţiei; aceasta este geopolitică”, a spus Milei.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei argentiniene a explicat vineri că scrisorile trimise către BRICS ilustrează „faptul că ne aflăm într-un proces de schimbare a politicii externe, care justifică o analiză mult mai profundă decât cea a guvernului anterior”.

La finalul ultimului summit al BRICS, desfăşurat în august la Johannesburg, blocul a anunţat o extindere, şase noi ţări fiind invitate să se alăture începând cu 1 ianuarie. Pe lângă Argentina, este vorba despre Iran, Egipt, Etiopia, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.