Consiliul European a impus sancțiuni împotriva a încă șase persoane și o organizație responsabile de acțiuni de destabilizare, subminare și amenințare a suveranității și independenței R. Moldova. În conformitate cu decizia luată, activele acestora în UE vor fi înghețate, iar persoanelor le va fi interzisă intrarea și călătoria pe teritoriul uniunii, transmite deschide.md.
Pe listă se află mai mulți apropiați ai oligarhului penal Ilan Șor, precum Alina Corșicova, Dumitru Chitoroagă, Maria Albot și Victor Petrov. Totodată, pe listă se regăsește și Chiril Guzun, fondatorul și președintele organizației ”Scutul Poporului”, organizația care, la fel, a fost sancționată. De asemenea, restricții au fost impuse și în cazul generalului FSB, Dmitri Miliutin, despre care presa scrie că este ”curatorul” serviciilor rusești pentru Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.
”R. Moldova este una dintre țările cele mai afectate de urmările invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase, crescânde și continue de destabilizare a statului. Listările de azi trimit un nou semnal politic important de susținere neclintită pentru R. Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea sa. UE rămâne determinată să continue să reprime pe cei care ne destabilizează vecinătatea directă” a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, citat de deschide.md.
Persoanele și organizația vizate de sancțiunile adoptate astăzi sunt supuse unei înghețări a activelor. Cetățenilor și companiilor din UE li se va interzice să le pună la dispoziție fonduri. În plus, cele șase persoane sunt supuse unei interdicții de călătorie, care le interzice să intre și să tranziteze teritoriul UE.
Eforturile de destabilizare a Moldovei au crescut semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. UE rămâne neclintită în sprijinul său pentru R. Moldova, reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare instigate de actori externi, se conchide în comunicatul Consiliului European.