Poșta Moldovei a anunțat creșterea cu peste 400 % a tarifelor pentru distribuția ziarelor începând cu anul 2024. În rezultat, un abonament anual de 200-300 de lei ar urma să sară la 600–1000 de lei, ceea ce depășește total capacitatea de plată a cetățenilor de a se abona la gazetele și revistele din R. Moldova. Astfel, reprezentanții redacțiilor publicațiilor periodice din Republica Moldova fac apel către autorități să intervină imediat și să „stopeze planul necugetat” de majorare a tarifelor pentru abonare.
„O guvernare democratică înțelege prea bine importanța majoră a presei în informarea veridică a populației, în ajutorarea societății să evite falsurile propagandistice în condițiile războiului hibrid și contribuția decisivă la formarea opiniei publice în asigurarea integrării și aderării R. Moldova la spațiul european.
De mai mulți ani presa scrisă din R. Moldova se confruntă cu dificultăți enorme, de la majorări permanente pentru tipar și distribuție până la deficitul de cadre calificate, profesionale. Considerăm că este o minune că o parte importantă a publicațiilor periodice naționale și regionale au supraviețuit îndelungatelor și numeroaselor dificultăți financiare, păstrând parțial colectivele de jurnaliști și asigurând dreptul constituțional al cetățenilor la informație din diferite surse. Să ținem cont de un lucru esențial: presa scrisă este singura modalitate de a ajunge în toate casele și localitățile, îndeosebi în cele rurale, acolo unde cetățenii nu au internet ori nu practică informarea neprofesionistă de pe rețelele de socializare. Se consideră că sectorul publicațiilor periodice, inclusiv cele în limbile minorităților naționale, deservesc aproape o jumătate de milion de cetățeni, majoritatea publicațiilor ajungând la cititori prin abonamente (de regulă, un abonament în familie, școală, bibliotecă înseamnă 3-5-7-10 cititori).
Fără a prezenta întreaga gamă de probleme reale, care stopează dezvoltarea presei scrise, abordăm un singur subiect de mare actualitate, care pune în pericol existența de mai departe a publicațiilor periodice (ziare, gazete, săptămânale, reviste) din R. Moldova.
După o întârziere de două luni (octombrie, noiembrie) a campaniei de abonare pentru anul 2024, în ziua de 30 noiembrie, redacțiile publicațiilor periodice au primit din partea Întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” varianta C O N T R A C T U L U I „privind distribuirea edițiilor periodice în baza abonamentelor”. Incredibil, dar absolut adevărat: în funcție de formatul și numărul de pagini a edițiilor, Î.S. „Poșta Moldovei” cu de la sine putere, a majorat costul distribuției cu 400 % – 600 %. Da, cu 400-600%! În rezultat, un abonament anual de 200-300 de lei ar urma să sară la 600–1000 de lei, ceea ce depășește total capacitatea de plată a cetățenilor de a se abona la gazetele și revistele din R.Moldova. Nu dorim să calificăm majorarea iresponsabilă a tarifelor ca un complot sau diversiune împotriva presei scrise, dar este foarte evident abuzul incalificabil al unei întreprinderi de stat care, depășind orice limită rațională, printr-o decizie unilaterală, majorează costul distribuției cu 400-600%, lipsind astfel cam o jumătate de milion de cetățeni de dreptul elementar la informație și publicația preferată. Nu putem să nu atenționăm factorii de decizie că, paralel cu incapacitatea cetățenilor de a se abona, în cel mai scurt timp vor dispărea colectivele profesionale de jurnaliști, care asigură editarea publicațiilor periodice și formează sectorul presei scrise. Să conștientizăm că numele unei publicații, credibilitatea autorilor, ca și a întregului colectiv de profesioniști, se formează timp de ani de zile și nu poate fi refăcut după destrămare.
Facem Apel către seful statului, președintele parlamentului și prim-ministrul guvernului cu rugămintea:
1. Să stopeze planul necugetat de majorare a tarifelor pentru abonare de către Î.S. „Poșta Moldovei”;
2. Să se înceapă imediat (a rămas mai puțin de o lună) Campania de abonare pentru anul 2024 în condițiile și tarifele de abonare ale anului 2023;
3. Promisiunea orală venită de la API despre acoperirea eventualelor tarife majorate – Guvernul să le facă direct la Î.S. „Poșta Moldovei”, nu către redacții, prin intermediari;
4. Pentru a deschide perspectiva de dezvoltare a presei scrise să fie invitați pentru documentare și elaborarea unui Plan concret, de lungă durată, la Președinție, Parlament și Guvern redactorii-șefi ai publicațiilor periodice cu abonați.
Ținând cont de faptul că a rămas mai puțin de o lună pentru Campania de abonare-2024, Vă rugăm să interveniți prompt pentru a oferi posibilitate sutelor de mii de cetățeni să-și aboneze publicațiile preferate”, se arată în declarația emisă de reprezentanții presei scrise către autorități.