Comisia de monitorizare a APCE a salutat reformele întreprinse de țara noastră cu scopul de a consolida instituțiile democratice ale statului. Concluzia se regăsește în raportul aprobat la Reuniunea Comisiei de monitorizare a APCE, eveniment la care au participat vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea.
Raportul a fost elaborat după ce coraportorii APCE pentru Republica Moldova, Pierre Alain Fridez și Inese Lībiņa-Egnere, au întreprins vizite de informare în țara noastră. În raport se stipulează că, „pentru prima dată în istorie, Republica Moldova este guvernată de o majoritate parlamentară deținută de un singur partid politic și are sprijin electoral pentru eforturile sale de combatere a corupției și de a construi instituții transparente ale statului”.
Totodată, Comisia de monitorizare a pus accent pe necesitatea ca reformele să fie implementate în conformitate cu statul de drept și standardele Consiliului Europei.
Comisia a făcut și o listă de recomandări către autoritățile din domeniile democrației, statului de drept și drepturilor omului și va monitoriza, în continuare, cum evoluează situația. Aceasta a îndemnat statele membre ale Consiliului Europei să ofere Republicii Moldova asistență umanitară și financiară.
Parlamentarii europeni au apreciat eforturile depuse de autoritățile Republicii Moldova în gestionarea crizelor – izbucnirea războiului din Ucraina, criza energetică sau creșterea inflanției. Aceștia au subliniat „solidaritatea și rezistența manifestate de poporul moldovenesc”.
La Reuniunea Comisiei de monitorizare a APCE s-a mai discutat despre decizia Uniunii Europene de a acorda țării noastre statutul de țară candidat, aceasta fiind „un răspuns puternic la aspirația electoratului de a adera la UE și la eforturile țării de a-și consolida democrația”.
Comisia de monitorizare a obligațiunilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei este o comisie specializată a APCE, care elaborează rapoarte periodice asupra situaţiei îndeplinirii angajamentelor pentru statele aflate în faza de monitorizare sau de dialog post-monitorizare.