VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Anunțul important de la CNAS pentru angajatorii din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) aduce la cunoştinţăangajatorilor din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi, specificaţi la pct. 1.8  din anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări socialeunele aspecte aferente declarării contribuţiilor de asigurări sociale de stat pentru luna ianuarie 2023..

În conformitate cu anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, angajatorul din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi - pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi calculează şi achită lunar, câte 1/12 din suma anuală, stabilită de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul de gestiune, pentru fiecare angajat conducător auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi, până la data de 25 a lunii premergătoare celei de gestiune.

În cazul angajării persoanelor fizice în perioada de după data raportării a lunii premergătoare lunii de gestiune şi până la sfârşitul perioadei de gestiune, angajatorii sunt obligaţi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii până la finele lunii de gestiune, proporţional pentru perioada de până la următoarea raportare şi integral pentru luna de gestiune.

În contextul relatat, Dările de seamă privind calculul impozitului pe venit, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală şi contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru angajații conducători auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi (Forma TAXI18) primare pentru luna ianuarie 2023 au fost prezentate până la data de 26.12.2022 şi cele suplimentare până la data de 30.12.2022. Prin dările de seamă prezentate, angajatorii din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi - pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi au declarat contribuţia de asigurări sociale de stat pentru luna ianuarie 2023 conform taxei stabilite pentru anul 2022.

Legea nr. 357/2022 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 435-437 din data de 28.12.2022.

Potrivit art. 3 alin. (1) din legea citată supra, contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă anuală (taxa fixă anuală) calculată pentru plătitorii specificaţi la pct. 1.8 din anexa nr.1 la Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale se stabileşte în mărime de 14700 de lei, respectiv, suma lunară costituie 1225 lei.

Reieşind din cele relatate, angajatorii din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi - pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi urmează să prezinte pentru luna ianuarie 2023 Dările de seamă privind calculul impozitului pe venit, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală şi contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru angajații conducători auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi (Forma TAXI18) corectate şi declararea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru perioada menţionată conform taxei fixe stabilită de lege pentru anul 2023.

Casa Naţională de Asigurări Sociale recomandă plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor de stat să se conformeze prevederilor legislaţiei, respectiv, să declare şi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii pentru luna ianuarie 2023 conform taxei stabilite prin Legea nr. 357/2022 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.