VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anul trecut, 30% din serviciile ASP au fost oferite gratuit

Anul trecut Agenția Servicii Publice a prestat 1 677 918 servicii cu titlu gratuit, din totalul de peste 5,4 milioane de alte servicii. Potrivit unei note de informare a Agenției, nomenclatorul de servicii include 203 tipuri, dintre care 89 sunt prestate cu titlu gratuit sau cu opțiuni de prestare gratuită pentru anumite categorii de solicitanți.

Printre cele mai solicitate servicii în anul 2023, prestate gratuit de către ASP tuturor cetățenilor Republicii Moldova, sunt următoarele: eliberarea primului buletin de identitate – 26 806 servicii; nregistrarea nașterii – 10 041 de servicii; înregistrarea decesului – 11 659 de servicii; înregistrarea căsătoriei – 7 459 de servicii; radierea persoanelor juridice din Registrul de stat – 8 716 de servicii; transcrierea actului de stare civilă – 5 198 de servicii; servicii de licențiere – 997 de servicii lunar.

„Pentru 8 din 27 de servicii de stare civilă prestate gratuit se aplică o taxă de stat în mărime de 50 de lei (înregistrarea căsătoriei, înregistrarea divorțului, schimbarea numelui, reconstrucția actului de stare civilă, modificarea actului de stare civilă, eliberarea certificatului de stare civilă, extrasului multilingv, întocmirea și expedierea interpelărilor)”, ne explică reprezentanții ASP.

În afară de aceasta, la eliberarea gratuită a primului buletin de identitate, cetățeanul va plăti doar 50 de lei, taxa de stat pentru înregistrarea la domiciliu și/sau la reședința temporară, care se efectuează concomitent cu eliberarea primului buletin de identitate.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.