VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Antiteze de Iulian Ciocan: Șor și Marea Adunare Națională

După trei proteste duminicale care semănau perfect – aceleași discursuri, aceeași convingere etalată că guvernarea PAS va fi învinsă, aceiași oameni vârstnici sprijinind gardul Președinției -, Ilan Șor a constatat că protestele intră într-o rutină și e nevoie de o schimbare. Și a declarat că pe 9 octombrie cel de-al patrulea protest se va numi Marea Adunare Națională. Șor a spus că pe 9 octombrie oamenii, veniți de această dată în PMAN, vor decide dacă guvernarea PAS mai poate să existe.

Firește, gândul te duce la Marile Adunări Naționale din 1989-1991. Oare există similitudini între acestea și adunarea lui Șor? E puțin probabil. Adunările din 1989-1991 reprezentau o mare parte din țară, pe când protestele lui Șor, fie și numite ritos Mare Adunare Națională, sunt compuse cu precădere din fanii lui Șor și din unii socialiști. Și nici numărul participanților nu e același. Adună Șor 100 de mii de oameni? Să fim serioși. Vom vedea ce va fi la cel de-al patrulea protest duminical, dar e limpede de pe acum că cei mai mulți moldoveni nu-l susțin pe Șor. Și atunci cât de îndreptățită e cererea lui Șor ca guvernarea să demisioneze?

Șor acum face dezvăluiri și ne spune că Andrei Spînu și Dorin Recean au milioane în bănci străine. Nu zic că nu e o inforamție care n-ar trebui verificată. Dar Șor însuși figurează în frauda bancară și a fost declarat vinovat în orima instanță. Iar Andrei Spînu, la Vocea Basarabiei, se întreba de ce Șor, dacă se crede nevinovat, nu se întoarce în Moldova ca să-și apere nevinovăția în instanțe.

Ziarul de Gardă ne spune că a avut reporteri infiltrați în rândurile protestatarilor care au fost plătiți de către organizatori cu câte 400 de lei. Prin urmare, mulți oameni vin la proteste pur și simplu să-și rezolve niște probleme financiare. Iar și mai curios e că mulți dintre acești protestatari plătiți ar putea apoi să beneficieze de compensațiile pe care acum le pregătește guvernarea. E un soi de duplicitate care la noi nu prea are forntiere. Sincer să fiu, îmi plac mai mult pensionarii care se distrează și dansează în Parcul Ștefan cel Mare, chit că muzica lor e uneori asurzitoare. Aceștia ignoră protestele lui Șor, deși nu au pensii fabuloase, sunt preocupați de lupta cu singurătatea. Mi se pare un scop mai nobil decât să te lași influențat de un oligarh fugar și dubios.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.