VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Antiteze de Iulian Ciocan: Oligarhii fugari se frământă

 Da, au bani câtă frunză și iarbă și ar putea să se lăfăie tot restul vieții pe niște plaje exotice, sorbind din cocteiluri cu umbreluțe de hârtie. Ar putea să uite de Republica Moldova, dar nu uită, se frământă, și încearcă din răsputeri să învingă guvernarea actuală și să revină în forță. Mă refer la cei trei mari oligarhi fugari: Șor, Platon și Plahotniuc.

Sunt trei motive, după părerea mea, care îi fac să se frământe, să viseze întoarcerea în RM pe post de învingători. În primul rând, se tem că justiția ar putea să-i găsească vreodată și pe alte meridiane. În al doilea rând, nicăieri nu vor putea să facă bani la fel de ușor ca în Moldova, să profite de naivitatea unor oameni și de lentoarea unor judecători. Și în al treilea rând, sunt împinși de dorința arzătoare de a se răzbuna, ei digerând cu greu înfrângerea din 2019.

La început a fost Platon, care a început să sponsorizeze niște emisiuni pe rețelele de socializare cu jurnalista Natalia Morari pe post de moderatoare. Apoi au început protestele lui Șor. Și iată, zilele astea a ieșit la rampă Plahotniuc. Acesta din urmă a declarat că revine în politică deoarece țara se duce de râpă cu guvernarea PAS. Plahotniuc a spus că deznădejdea pătrunde în tot mai mulți oameni și, prin urmare, e nevoie de un politician care poate să asigure ordinea, siguranța, eficiența economică în viața satului. Firește, Plahotniuc vorbește despre propria sa persoană.

În ce măsură cei trei oligarhi fugari colaborează între ei e greu de spus. Protestele organizate de Șor au se pare un pronunțat substrat pro-rusesc, pe când Plahotniuc a fost debarcat în 2019 cu largul concurs al Rusiei. Cert e încă că toți trei muncesc acum din răsputeri pentru a învinge PAS-ul. Toți trei profită de situația complicată generată de război, de criza energetică, de inflația galopantă. Toți trei jinduiesc puterea pe care au pierdut-o. Iar oameni disperați, debusolați și ușor de manipulat avem cu duiumul. E suficient să te uiți atent cine vine la protestele lui Șor.

Bineînțeles că avem aici o sumedenie de probleme. Războiul e la o zvârlitură de băț, prețurile cresc pe mică de ceas, viitorul e într-o ceață densă a incertitudinii. Dar întoarcerea celor trei oligarhi dornici de răzbunare pe post de învingători ar amplifica și mai mult haosul, ar însemna un regres colosal al țării, iar Europa s-ar îndepărta foarte mult. Vrem oare să fim din nou la cheremul celor trei oligarhi certați cu justiția? Chiar asta vrem?

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.