VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANTITEZE cu Iulian Ciocan: Parcul cotropit de Laskovîi Mai

Vreau să spun din capul locului că am toată stima pentru bătrâni, pentru oamenii de vârsta a treia. Acest respect e alimentat parțial și de faptul că – având 54 de ani – mă apropii și eu vertiginos de zona bătrâneții. Așadar, stima mea nu poate fi pusă la îndoială, unde mai pui că sunt scriitor, adică un om care evită radicalismele și discriminările. Am totuși un reproș pentru câțiva oameni de vârsta a treia și nu doar pentru ei

Vasăzică, în Parcul Ștefan cel Mare sunt organizate de la o vreme niște dansuri pentru oamenii vârstnici. Deși e un afiș acolo pe care scrie DIALOG ÎNTRE GENERAȚII, adevărul e că numărul tinerilor care vin să danseze acolo e foarte mic. Dar altceva voiam să spun.

Firește că oamenii de vârsta a treia trebuie să se distreze. Firește că e nevoie să mai iasă din casele lor și să comunice între ei. Firește că toată societatea trebuie să-i ajute. Cu toate acestea, repet, am un reproș.

Eram într-una din zile în parcul Ștefan cel Mare cu un oaspete din Olanda, am luat niște cafele de la un butic și ne-am așezat pe o bancă să le savurăm pe îndelete. Ei bine, n-a putut să ne simțim ok, nici să discutăm nestingheriți. Dinspre havuz, acolo unde dansau oamenii de vârsta a treia, se rostogolea spre noi, din câteva boxe, o melodie asurzitoare a formației Laskovîi Mai. Pur și simplu, parcul era cotropot de muzica aceea,  nu puteai să discuți în liniște, erai obligat să suporți melodia asurzitoare.

Și aici, în mod normal, apar niște întrebări. Dacă nu-mi place Laskovîi Mai, de ce sunt impus să-i ascult șlagărele în celălalt colț al parcului? Fiind un loc public, un loc al tuturor, de ce parcul trebuie să fie la cheremul cuiva, fie chiar și a unor oameni de vârsta a treia? Sau trebuie să fugim din parc doar pentru că cineva dansează acolo? În definitiv, stimabililor, de ce nu dați muzica mai încet? N-ar trebui vârsta venerabilă să vă facă mai delicați, mai respectuoși? Sunt doar niște întrebări. Poate nu am dreptate. Voi ce credeți, stimați ascultători ai Vocii Basarabiei?

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.