VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANTITEZE cu Iulian Ciocan: Moldovenii între pensii mari și pensii mici

O doamnă iritată i-a cam bălăcărit zilele astea pe guvernanți, pe o rețea de socializare, pentru pensia ei mică de 1700 de lei. Cum să trăiesc cu acești bani? Voi ați putea să trăiți? îi întreba pe conducători doamna nemulțumită.

Într-adevăr, cu pensia asta de 1700 de lei mare lucru nu poți să faci. E jale mare. Iar oamenii cu pensii mici apelează mereu la dreptate și invocă pensiile fabuloase ale unor oameni prosperi. Cum asemenea reproșuri se aud ani de zile, ar trebui lămurite lucrurile într-un târziu, lămurite pe înțelesul oricui. Asta a încercat să facă, de altfel, într-o emisiune la Vocea Basarabiei, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Ministrul a spus că în Moldova există oameni cu pensii de zeci de mii de lei, dar, și precizarea asta e foarte importantă!, oamenii cu pricina au plătit ani de zile contribuții de asigurări sociale foarte mari. Așadar, au plătit mult și primesc acum o pensie mare. Ceea ce e absolut firesc și corect. Și se pare că doamna cu pensie de 1700 de lei a plătit contribuții de-a dreptul minuscule, liliputane. Înțelege ea acest amănunt?

Mai departe ar trebui precizate și luate în discuție alte câteva aspecte. Doamna sus-pomenită a avut un salariu mic, cum e ușor de presupus. Dar nu cumva ea a primit ani de zile salarii în plic? Dacă e așa, ar trebui să-și asume și ea vina sau să-l învinovățească pe angajator. Firește, în cei 31 de ani de Independență, nu am avut aici râuri de lapte cu maluri de miere. Mulți dintre noi au supraviețuit cu eforturi titanice. Dar orice om cumpătat trebuie să se gândească la bătrânețe și deci să înțeleagă importanța contribuțiilor de asigurări sociale.

Desigur, statul trebuie să-i ajute pe oamenii cu pensii de 1700 de lei, mai ales acum când inflația face ravagii. Și statul parcă face ceva, acordă tot soiul de ajutoare, compensații și indemnizații celor cu pensii mici.

Asta e OK, e un lucru care mi se pare normal și necesar. Ar trebui indexate sau mărite și pensiile mici, fără doar și poate. Nu știu însă dacă e OK să le dăm pensii grase celor care au avut contribuții de asigurări sociale foarte mici, celor care au primit salarii în plic sau care nici nu au încercat să caute salarii mai bune de-a lungul vieții. Ar trebui analizat fiecare caz cu atenție.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.