VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

ANSP, detalii despre situația epidemiologică din Moldova: Raioanele cu cele mai multe cazuri de gripă

În perioada 16 ianuarie-23 ianuarie în R. Moldova au fost înregistrate 152 de cazuri de gripă sezonieră.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Capitală- 104, Taraclia-15, Călărași-8, Bălți-7, Comrat-4, Nisporeni-3, Ialoveni, Rezina, Ungheni — câte 2 cazuri și Cahul, Edineț, Glodeni, Hâncești, Strășeni — câte 1 caz.

De menționat că în această perioadă nu au fost înregistrate cazuri de deces prin gripă.

Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu o creștere de 2,1% față de săptămâna precedentă a acesteia și a constituit 468,13 cazuri la 100 mii populație. Din numărul total de 12 190 de cazuri, 4339 (35,6%) au fost înregistrate în mun. Chișinău”, anunță ANSP.

În laboratoarele ANSP, în perioada menționată, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 89 de probe, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, dintre ele 33 de probe au fost pozitive (6-A(H3N2), 15-A(H1N1), 11- tip B și 1 caz de co-infecție între virusurile gripal tip B + SARS CoV-2) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

De la începutul perioadei de monitorizare (03.10.2022 – 22.01.2023au fost înregistrate, în total, 1.274 cazuri de gripă; 160.150 de cazuri de IACRS și 6.794 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

ANSP recomandă populației respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică (distanța fizică, igiena personală, igiena tusei și strănutului, igiena mâinilor, aerisirea încăperilor, purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate, adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa și IACRS (febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune).

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.