Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu poate interveni pentru a crea un mecanism de reglementare a tarifelor diferențiate pentru gazul cumpărat de întreprinderile din țară. ANRE susține că acest lucru poate fi făcut de Comisia Națională pentru Situații Excepționale printr-o derogare de la regulamentele și legile existente.
Regulatorul a venit cu un răspuns la demersul Ministerului Energiei din 18 aprilie care i-a cerut ANRE să găsească soluții în acest sens.
”În vederea excluderii fenomenului respectiv, atunci când unii consumatori ar renunța la furnizarea de gaze naturale de către furnizorii cu obligația de serviciu public, Ministerul Energiei împreuna cu ANRE au inițiat discuții în scopul elaborării unui mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată. În rezultatul ședințelor de lucru s-a constatat că legislația în vigoare în sectorul gazelor naturale nu permite ANRE stabilirea unui mecanism în acest sens. În acest scop, de comun acord, a fost decisă adresarea subiectului către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în vederea obținerii unei derogări de la cadrul normativ în vigoare”, se arată într-un comentariu al ANRE.
Instituția a confirmat că, începând cu luna martie 2023, unii consumatori au inițiat procedurile de migrare de la furnizorii cu obligația de serviciu public, la cei de pe piața liberă, adică nereglementată.
”Începând cu trimestrul I al anului 2023, asistăm la o scădere a prețului de referință pe platformele de tranzacționare (în cazul nostru – Dutch TTF), din cauza condițiilor meteo favorabile pe continent, cât și a identificării de surse energetice alternative, prin aceasta reducându-se considerabil cererea de gaze naturale. În acest sens, au apărut condiții favorabile pentru furnizorii din piața nereglementată (piața liberă) să achiziționeze gaze naturale de la surse externe, spre a fi comercializate, prin negocieri directe, consumatorilor potențiali interesați”, mai menționează ANRE.
Amintim, subiectul urmează să fie discutat, mâine, 31 mai, la ședința Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Ieri, premierul Dorin Recean a declarat că executivul va interveni în urma informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora zeci de întreprinderi mari din țară au beneficiat de prețuri la gaz de două ori mai mici. Reacția lui Recean vine după acuzațiile făcute de liderul formațiunii ”Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care a scos în vileag o pretinsă schemă ilegală prin care 70 de companii mari din țară au obținut volume imense de gaze la prețuri reduse până la 11-14 lei pentru un metru cub.