VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

ANRE: Decizia CMC privind majorarea tarifelor la apă și canalizare contravine legislației

Decizia Consiliului municipiului Chișinău din 25 noiembrie prin care s-a dispus majorarea substanțială a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare contravine legislației în vigoare. Despre aceasta subliniază Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Ilegalitatea Deciziei Consiliului municipiului Chișinău din 25 noiembrie 2022 privind majorarea tarifelor la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare derivă din încălcarea de către autoritatea publică locală a prevederilor art. 35 alin. (5) al Legii 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare.

Potrivit normei legale, aprobarea tarifelor are loc în conformitate cu Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate și doar după avizarea acestora de către ANRE”, menționează instituția.

Totodată, ANRE subliniază că prevederile cadrului legal în vigoare nu admit posibilitatea aprobării unor tarife provizorii.

ANRE va sesiza Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat cu referire la legalitatea Deciziei Consiliului municipal Chișinău. Potrivit art. 8 lit. g) al Hotărârii Guvernului nr. 845/2009 oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat exercită controlul obligatoriu, sub aspectul legalității, a deciziilor consiliilor locale de nivelul întâi şi ale celor de nivelul al doilea.

Totodată, ANRE va solicita organelor de drept examinarea acțiunilor persoanelor responsabile de calcularea și aprobarea nejustificată a tarifelor respective, prin prisma art. 328 al Codului penal ce vizează excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu”, se mai arată în comunicat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.