VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consilierii municipali au aprobat majorarea tarifelor: Cât vor achita chișinăuienii pentru apă și canalizare

Consiliul municipal Chișinău a aprobat majorarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă. Noile tarife sunt provizorii și intră în vigoare odată cu publicarea deciziei în mass-media locală. Potrivit unui amendament votat, acestea se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit proiectului, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei. Respectiv, în total – 22,94 lei.

Pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare. În total – 26,58 lei, la care se adaugă TVA.

Consiliera Partidului Acțiune și Solidaritate, Zinaida Popa, care nu a susținut proiectul, a declarat că, deși este necesară ajustarea tarifului, majorarea nu trebuie să fie atât de semnificativă. De asemenea, această majorare trebuie să efectuată cu respectarea tuturor procedurilor legale, nu așa cum se procedează în prezent, potrivit IPN.

Consilierul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a spus că scumpirile nu sunt populare. Dar orașul nu poate fi lăsat fără apă. Reprezentanții administrației publice locale și cei ai administrației publice centrale trebuie să se așeze la masa de discuții și să identifice soluții. În timpul procedurii de vot, consilierul nu se afla în sală.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a votat pentru proiectul cu privire la ajustarea tarifelor. Alexandr Odințov a motivat decizia prin faptul că există o situație excepțională în aceea ce ține de aprovizionarea orașului cu apă, iar în aceste condiții interesele chișinăuienilor nu pot fi ignorate.

Prezent la ședința CMC, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că aceste ajustări sunt necesare în condițiile cheltuielilor operaționale, inclusiv la energia electrică. Or, tariful la energie electrică a crescut semnificativ, iar tariful la apă în Chișinău rămâne în continuare cel mai mic. Potrivit lui, grădinițele, școlile, alte instituții sociale, dar și locuitorii nu pot rămâne fără apă.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.