Consiliul de administrare al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificarea Regulamentului privind racordarea la rețelele de gaze naturale și prestarea serviciilor de transport și de distribuție a gazelor.
Potrivit modificărilor, operatorul de sistem va avea obligația de a încheia contracte pentru prestarea serviciului de distribuție a gazelor cu operatorul serviciului de distribuție, prin rețelele cărora are loc distribuția gazelor naturale.
La fel, au fost modificate clauzele obligatorii ale contractului pentru prestarea serviciului de distribuție a gazelor naturale, pentru a specifica că distribuția acestora se realizează de la intrarea în rețeaua de distribuție până la locul de consum stabilit de furnizor, sau la punctele de măsurare comercială indicate de furnizor, în condițiile stipulate în contract.
ANRE susține că modificarea Regulamentului privind racordarea la rețelele de gaze naturale și prestarea serviciilor de transport și de distribuție a gazelor va contribui la implementarea prevederilor Legii nr. 108/ 2016 cu privire la gazele naturale, în partea ce ține de prestarea serviciilor de distribuție a gazelor și la soluționarea neînțelegerilor apărute între operatorii sistemelor de distribuție (OSD) și unii utilizatori de sistem, referitor la încheierea contractelor pentru prestarea serviciilor de distribuție a gazului.
Or, pentru a asigura livrarea gazelor naturale pentru anumiți consumatori, în unele cazuri, furnizorii trebuie să încheie mai multe contracte pentru prestarea serviciilor de distribuție cu operatorul serviciului de distribuție.
Potrivit datelor oficiale, sistemul de distribuție ale gazelor naturale din Republica Moldova este operat de 23 de companii, ce dețin licențe pentru distribuția gazelor, inclusiv 12 OSD sunt întreprinderi afiliate Moldovagaz, care activează în limitele teritoriilor autorizate prin licență.
La sfârșitul anului 2021 în Republica Moldova (fără unitățile admistrativ-teritoriale din stânga Nistrului) din 1 533 de localități, la rețelele de distribuție a gazelor au acces 951 de localități, ce constituie un nivel mediu de 62%.