Angela Popil, avocată, fostă candidată la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) afirmă că nu este mulțumită de rezultatul comisiei Pre-Vetting în raport cu persoana sa. Potrivit ei, unele obiecții pe care le-a avut Comisia față de persoana sa au fost și față de alți candidați care însă au trecut evaluarea.
Angela Popil, candidată la funcția de membră în CSM din rândul non-judecătorilor, propusă de Parlament, nu a promovat evaluarea integrității. Angela Popil susține că comisia Pre-Vetting a luat o decizie disproporționată în raport cu persoana sa, însă faptul că nu a trecut evaluarea comisiei nu a descurajat-o. Acest lucru, potrivit ei, a făcut-o să fie și mai ambițioasă și să se implice și mai mult în reforma justiției care este în derulare în țara noastră.
„ În cazul meu subiectiv, nu am fost mulțumită de rezultat. Audierea mea publică a fost publică, decizia este publică și raportat la alte decizii ale Comisiei sau la alte persoane, mi s-a părut că, raportat la mine, nu a fost corect. Pentru că dacă este să analizăm interviurile publice pentru alți candidați, inclusiv și la CSM și la CSP, vom vedea că unele obiecții pe care le-a avut Comisia față de mine au fost și față de alți candidați care au trecut. Atunci care e diferența, de ce anumite aspecte ridicate în privința mea au fost puse în temelia unei decizii de nepromovare a evaluării și, evident, obiecții de aceeași categorie puse în temelia altor decizii de promovare? Și atunci mi s-a părut că a fost disproporționat, dar n-aș vrea să discut mai mult pe acest subiect legat de evaluarea care este în curs. Am considerat că este corect și sincer să spun ceea ce este adevărat și probabil că asta a fost o greșeală. Nu poți să-i explici unui membru al Comisiei Pre-Vetting sau vetting din străinătate și să-i lămurești cum stăteau lucrurile în 1999, de exemplu, când eu am cumpărat acel teren, pe care am construit casa din cauza căreia, de fapt, n-am trecut evaluarea. Asta a fost, o singură problemă. L-am cumpărat așa cum l-am cumpărat: te duci la notar, notarul îți spune că ăsta e prețul, ăsta e contractului, l-ai semnat, mergi înainte! Niciodată nu ne-a venit nouă atunci în minte să ne gândim că, de fapt, ca să-mi construiesc casa, trebuia să merg la magazin, să iau factură pentru pietrișul pe care l-am cumpărat de la marginea drumului, pentru că în perioada aia așa se cumpărau materiale de construcție. Cui să-i ceri nota de plată, cui să-i ceri factură fiscală, cui să-i ceri cec de la aparatul de casă, că ți-ai cumpărat nisipul pentru temelia casei de nu știu de unde? Asta a fost situația în țară și asta trebuie să se înțeleagă, că uneori anumite procese într-o țară în curs de devenire, cum este Republica Moldova, sunt în afara controlului tău personal”, a spus Angela Popil în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei sunt desemnați de către Adunarea Generală a Judecătorilor, iar ceilalți șase, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși. În prezent, în CSM sunt patru membri non-judecători: Lucia Popescu, Ion Guzun, Alexandru Postica și Tatiana Ciaglic.