VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Angajații primăriilor ar putea beneficia de indemnizații lunare neimpozabile în mărime de 40 la sută din salariul de bază

Angajații primăriilor ar putea beneficia de indemnizații lunare neimpozabile în mărime de 40 la sută din salariul de bază. Un proiect în acest sens, care prevede modificarea Legii privind descentralizarea administrativă și Legii privind administrația publică locală, a fost examinat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei administrație publică.

Scopul inițiativei legislative este creșterea capacității administrative și dezvoltarea autonomiei financiare a autorităților publice locale, precum și motivarea personalului care activează în cadrul acestor autorități.

Documentul prevede instituirea unor indemnizații lunare neimpozabile pentru personalul din autoritățile publice locale încadrat în conformitate cu statele de personal aprobate de Cancelaria de stat. Indicii de referință ai indemnizației urmează a fi stabiliți de către consiliile locale și nu vor putea depăși 40% din suma anuală a salariilor de bază.

De asemenea, se propune modificarea indicatorilor privind capacitatea administrativă a autorităților publice locale, de la 30 la 50 la sută. Astfel, dacă cheltuielile administrative ale primăriei nu vor depăși 50% din veniturile proprii și defalcările de la impozitele și taxele de stat, primăria va avea dreptul să acorde indemnizația lunară neimpozabilă pentru toți angajații, conform statelor de personal.

Potrivit autorilor proiectului, deputații fracțiunii PAS, angajații din circa 120 de primării vor putea beneficia de indemnizații lunare neimpozabile. Aceste indemnizații vor putea fi oferite și de alte autorități publice locale care vor respecta indicatorii privind capacitatea administrativă.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.