”În cadrul negocierilor contractului cu „Gazprom”, s-a încercat să se impună și condiții politice, însă, ținând cont că noi nu am acceptat în discuții niciun angajament politic, am avut situația pe care am avut-o în toamnă. Din punctul meu de vedere, independența energetică, securitatea energetică este parte a independenței unei țări”. Declarația a fost făcută de către Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la „Vocea Basarabiei”.
Oficialul a declarat că partea moldovenească a refuzat să accepte orice ingerință politică în procesul de negociere a contractului cu concernul rus „Gazprom”. Acesta a mai menționat că și în cadrul întrevederii cu șeful-adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, a susținut tranșant că „aceasta este o relație comercială și ea trebuie să fie tratată ca atare”.
Viceprim-ministru a declarat că din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și a altor incertitudini, nu se știe exact ce se va întâmpla cu privire la livrările de gaze naturale, însă guvernarea are pregătite mai multe scenarii.
„În primul scenariu este o reducere cu 35 la sută a livrărilor de gaz de către „Gazprom”. Acest scenariu a fost în luna octombrie anul trecut. Următorul scenariu este că „Gazprom” va decide să reducă cu 50 la sută și ultimul scenariu – va decide să închidă robinetul în totalitate. Trebuie să spunem foarte clar că în această iarnă toată lumea, guvernul, cetățenii vor trebui să economisească gazul. Asta face Europa, asta trebuie să facem și noi, ne punem obiectivul ca minimum să-l reducem cu 15 la sută. Aceasta este cea mai ușoară acțiune pe care putem să o facem”, a declarat Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a specificat că autoritățile Republicii Moldova au pregătite soluții pentru toate aceste trei scenarii, astfel țara noastră va avea asigurate volumele necesare pentru a trece de această iarnă.
În context, Andrei Spînu a precizat faptul că situația cu privire la asigurarea țării cu energie electrică, în prezent, este mult mai bună.
„Noi deja din luna mai cumpărăm 30 la sută din energia electrică din Ucraina, avem un contract de livrare a energiei electrice în situații de urgență iar Ucraina poate livra 100% pentru R. Moldova, suntem interconectați la rețeaua europeană de transport”.
Totodată, Andrei Spînu a subliniat că Republica Moldova trebuie să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz și să devină independentă energetic.
„Noi ce trebuie să facem este să diversificăm sursele de aprovizionare cu gaz. Asta trebuie să facem, asta facem și eu am dat o promisiune că, atât timp cât voi fi ministru responsabil de acest domeniu, mă voi asigura ca țara să nu mai fie dependentă de o singură sursă. Și asta am făcut la energia electrică, avem 30 la sută dintr-o parte și 70 la sută din altă parte, investim în regenerabile, Moldova trebuie să devină independentă energetic și va deveni”, a punctat oficialul în cadrul emisiunii.
Ediția integrală a emisiunii „Puncte de reflecție” cu participarea lui Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.