VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Andrei Spînu: Acum este lupta noastră reală pentru Independență

Chiar dacă merge președintele Maia Sandu în Rusia, obținerea unui preț mai bun la gaz ar fi posibilă doar dacă ar exista unele cedări. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia renegocierea contractului cu Gazprom ar fi posibilă doar dacă autoritățile de la Chișinău ar accepta unele concesii în fața Federației Ruse.

Spînu spune că în eventualitatea în care Gazprom sistează livrările de gaz în proporție de 100%, Republica Moldova va cumpăra gaz de pe piața internațională, iar energie electrică din Ucraina, notează IPN.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, Republica Moldova are stocat un volum de 24 milioane de metri cubi, care ar asigura necesarul de gaze naturale pentru o lună de vară și doar pentru o săptămână pe timp de iarnă. În plus, Republica Moldova a contractat un credit de la BERD, iar din banii împrumutați urmează să-și mărească stocurile de gaz. Vicepremierul spune că, dacă Gazprom reziliază contractul cu Moldovagaz, Chișinăul nu va mai procura energie electrică de la Cuciurgan, iar gaz vom cumpăra la preț de piață.

„Noi vom achiziționa de pe piață atât gaz, cât este nevoie pentru a suplini necesarul consumatorilor protejați pentru iarna care vine, la prețul care va fi atunci pe piață. Cel mai mare consumator de gaz din regiunea transnistreană este Centrala de la Cuciurgan, dacă ei nu vor mai avea gaz prin contractul cu Moldovagaz, evident, nu vor mai putea funcționa și apare problema energiei electrice. Dar deja avem semnat un contract de urgență cu partenerii din Ucraina, vom primi electricitate 100% din Ucraina, la un preț de aproximativ 75 dolari”, a spus Andrei Spînu cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Vicepremierul dă asigurări că formula de calcul negociată anul trecut cu Gazprom este una bună, iar tariful mare la gaz este o consecință a prețului exorbitant de achiziție. Andrei Spînu spune că chiar dacă ar exista tentative de renegociere a contractului, Republica Moldova nu va obține un preț mai bun la gaz, dacă nu va fi gata să facă unele concesii în fața Rusiei.

„Formula pe care am negociat-o pe timp de vară este mai bună decât formula negociată de socialiști când erau la guvernare. Socialiștii au negociat o formulă 100% bazată pe prețul de piață pe timp de vară. În condițiile actualei formule, plătim un preț mai mic decât cel de pe piață. Tariful era atunci mai mic pentru că prețul de piață era mai mic, nu pentru că au negociat ei mai bine. Acum credeți că Bulgaria, Germania, Italia nu au încercat să obțină un preț mai bun? Credeți că suntem unica țară care ne confruntăm cu această situație? Credeți că dacă mergem de 10 ori la Moscova lucrurile se vor schimba? Chiar dacă merge Maia Sandu sau eu încă de 10 ori, situația s-ar schimba doar dacă ar fi cerințe, eu le spun cerințe, nu cedări. Vreau să-i întreb pe oameni cât sunt de gata să facă anumite cedări? Acum este lupta noastră reală pentru Independență”, a mai spus Andrei Spînu.

Ieri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un tarif de 22,99 lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaz. După aprobarea noului tarif, președintele Moldovagaz a anunțat căacesta nu acoperă cheltuielile de achiziție și de transport, fapt care pune în pericol realizarea contractului cu Gazprom. Potrivit lui Vadim Ceban, noul tarif a fost stabilit prin includerea în formula de calcul a prețului de achiziție de 899 de dolari pentru o mie de metri cubi, în condițiile în care în luna august Republica Moldova procură gaz la un preț de 1458 de dolari, iar devierile negative se ridică la 3,9 miliarde de lei.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.